Révész Máriusz bejelentette, hogy a Mahart vett 20 nyaralóhajót

2019.01.08. 15:17

A nyaralóhajózási programban húsz hajót vásárolt a Mahart Zrt. nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárásban a francia Nicols cégtől, az első hajót a februári Utazás kiállításon bemutatják – jelentette be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, amiről az MTI tudósított.

A húsz lakóhajó beszerzésére 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre, ezzel szemben Révész szerint a Mahart 1,51 milliárd forintért tudta megvásárolni a hajókat a listaárban szereplő ajánlatnál korszerűbb felszereléssel.  

Az első tíz hajó 2019-ben, a következő tíz 2020-ban érkezik Magyarországra.
A hajóbeszerzés mellett a Mahart tendert írt ki a nyaralóhajózáshoz szükséges kikötői infrastruktúra kiépítésére is, így várhatóan próbaüzemben 2019 nyarán már igénybe lehet venni a nyaralóhajókat a Felső-Tisza és a Bodrog környékén. Az éles üzem 2020 nyarán indul, a későbbiekben pedig bővítik az útvonalhálózatot – mondta a kormánybiztos.

A kormány még 2017-ben találta ki, hogy el kellene terjeszteni a Felső-Tiszán a hajókázós turizmust, erre pedig 2020-ig 4,6 milliárd forintot tervez elkölteni. A terv szerint a A 4-14 személyes, maximum 10 kilométer/óra sebességre képes, szálláshelyként is szolgáló hajók jogosítvány nélkül lesznek bérelhetők, a tervek szerint 2019 nyarától indulhat meg a forgalom. 

A projekt részét képezi az infrastruktúra kiépítése is. A Mahart december 20-án írt ki egy közbeszerzést 12 kikötő (Sátoraljaújhelytől Kisköréig) építésére, erre január 23-ig várják az ajánlatokat. Ezek közül vélhetően a kiskörei lesz a legnagyobb, ahol 18 hajó is elfér majd.