Virág
0 °C
2 °C

Ritkán látott, hatalmas bírságot kapott egy román távközlési cég

2019.01.08. 16:56
Négy éven át akadályozta az egyik versenytársát a francia Orange Romániában. Forintban kalkulálva 4,4 milliárd forintos bírság lett a vizsgálat eredménye.

Domináns piaci helyzetével való visszaélés miatt 14 millió eurónak (4,4 milliárd forint) megfelelő lejre büntette a román versenytanács az Orange telekommunikációs vállalatot, amely Románia legnagyobb mobilszolgáltatójának számít az ügyfelek száma szerint - írta az MTI.

Egy ekkora büntetés okozhat némi fejfájást, bár a gigabírság négy év tisztességtelen gyakorlatának lett a "jutalma" és a román távközlési piac évente ma már 2 és 3 milliárd euró közötti, méretes forgalmat hoz a résztvevőknek.

A francia vállalatot a versenytanács azért bírságolta meg, mert 2011 és 2015 között megakadályozta az emeltdíjas sms-szolgáltatásokat biztosító Simplus Invest SRL-t, hogy hozzáférjen az Orange mobilhálózatához. A Simplus 2002 óta van jelen a román piacon és biztosít sms-en keresztüli fizetési szolgáltatásokat, valamint reklámszolgáltatást közvetít cégek és ügyfelek között.

A versenytanács szerint a Simplusnak elengedhetetlenül szüksége van arra, hogy hozzáférjen az Orange hálózatához és ügyfeleihez, különben nem tudja biztosítani szolgáltatásait. Megállapították: a piacon domináns vállalatoknak nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesíteniük partnereiket, akiknek méltányos és átlátható üzleti feltételeket kell biztosítaniuk.

A versenytanács szerint a francia vállalat magatartása miatt a Simplusnak jelentősen romlott a piaci helyzete. Az Orange mobiltelefon szolgáltatását tavaly év közepén 10,53 millió ügyfél vette igénybe, a francia vállalat árbevétele a tavalyi első fél évben elérte az 546 millió eurót.