Valamennyi vidéki fiókját bezárja az NHB Bank

2019.01.08. 05:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly év végén hozott rendkívüli intézkedéseket a nehéz likviditási helyzetbe került NHB Banknál. Ez a bank Szemerey Tamásé, Matocsy György jegybankelnök unokatestvéréé. A bankban azt hallottuk, hogy egyelőre nem tapasztaltak ügyfélrohamot, így látnak esélyt a helyzet rendezésére. Egy reorganizáció keretében a bank minden vidéki fiókját bezárja, de ez a döntés állítólag már tavaly novemberben, vagyis a korlátozások előtt eldőlt.

December 18-án tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt a határozatát, amely szerint az NHB Banknál átmeneti korlátozó intézkedéseket vezet be, így

  • felügyeleti biztost rendelt ki,
  • 7 millió forintban maximalizálta az egy ügyfél által felvehető betéteket egy hónapos időtáv
  • illetve megtiltotta az új kockázat-vállalást (vagyis az új hitelkihelyezéseket).

Van-e visszaút?

Azóta azt találgatja a szakma, hogy a reputációt nem segítő, ugyanakkor a helyzet rendezésére még viszonylag tág teret nyújtó határozat után lehet-e esély a visszaerősödésre, a megmaradásra? Mi is annak igyekeztünk utánajárni, részben olvasói levelek, részben a bank munkatársaink megkeresése által, hogy aktuálisan mi a helyzet, mi történt a bank életében az elmúlt 20 napban.

Azt hallottuk, hogy az üzleti területen dolgozók, nyilván elsősorban maga a tulajdonos, gőzerővel dolgoznak a likviditási helyzet rendezésén, és folyamatosan kapcsolatban vannak az MNB-vel. A jegybank viszonylag „lájtos” intézkedéseket vezetett be, mert továbbra is a bank korábbi, és helyén maradt vezetése irányítja a folyamatokat, a kirendelt biztos csak ellenőriz, elsősorban azt, hogy a bank az átmeneti korlátozásokat valóban betartja-e.

Kicsi a bank, de még kisebb lesz

A bank általunk elért munkatársai szerint eddig nem volt ügyfélroham, nincsenek sorok, vagy intenzív reklamációk a banknál, de természetesen ez azért a bank „elenyésző” méretéből is fakad. Az ügyfelektől fennakadásokról is hallottunk, de a banknál elmondták, hogy az előírt bankszünnap és informatikai felkészülés után immár az MNB által engedélyezett szolgáltatások elérhetőek (hitelfelvételre, vagy nagy összegű betétkivételre természetesen nincsen lehetőség).

Vidéki olvasóink azt is jelezték, hogy a helyi NHB-fiókokra az van kiírva, hogy a fiókok bezárnak. Erről azt hallottuk, hogy már az MNB határozata előtt úgy döntött a bank, hogy az országos fiókhálózat 90 százalékát bezárja. A döntést gazdaságossági áttekintés előzte meg, a „zárva” tábla nagyjából a jövő héten kerül majd ki a fiókokra, egyedül a két hónappal később szintén bezárandó paksi fiók marad tovább nyitva.

Mi marad?

Hosszabb távon így csak az Akadémia.utcai univerzális (banki és befektetési szolgáltatásokat is nyújtó) fiók marad meg az ügyfeleknek.

A bank központja korábban az Astoriánál volt, aztán az NHB székhelyet váltott és felköltözött a gellérthegyi Kelenhegyi útra. Ez egy speciális fiók, mert bár ez a hivatalos székhely, de itt csak előzetes időpont-egyeztetéssel tudtak az ügyfelek bankolni. Ez úgy tudjuk, a továbbiakban is így marad.

A vidéki hálózat korábban 9 fiókot takart, elsősorban a legnagyobb hazai városokat, kisvárosi kivétel éppen a később bezárandó Paks volt. Erről a helyszín-választásról azt hallottuk, hogy a város a nagy atomenergia-projekt miatt tűnt ígéretesnek, de a tulajdonosnak is volt ismeretsége a környék polgármesterei körében. Talán ebből fakadt, hogy az NHB a Pakshoz közeli Tolna megyei Gerjen településen egy ATM-automatát is elhelyezett, de a tulajdonos várakozásai végül a vidéki fiókok tekintetében nem váltak valóra.

Végül azt is hallottuk, hogy a fiókbezárást nem lehet pusztán a likviditási helyzet megroggyanásával kapcsolatba hozni. A vidéki fiókhálózat ugyanis elsősorban abban az egy – másfél éves periódusban volt fontos, amikor az NHB-nak kezelnie kellett az egykori Buda-Cash ügyfeleinek átvételét, miután ez lezárult, az NHB is belesimulhatott abba az általános hazai banki trendbe, hogy már nincsen szükség annyira vidéki fiókra.