Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A Tesco lehet az első multi, mely felfüggeszti a túlóratörvény alkalmazását

2019.01.09. 06:22

A Tesco lehet az első multinacionális cég, amely nem kíván élni a túlóratörvény adta lehetőségekkel.

- írja a szerdai Magyar Idők. A lap szerint a Magyarországon 16 ezer főt foglalkoztató áruházlánc jogi képviselője hétfőn átvette a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) írásbeli indítványát, amely arra irányul, hogy kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében. Ebben a munkaadó garantálná, hogy 2019-ben és 2020-ban áruházaiban és logisztikai központjaiban nem alkalmazza a kormány általdecemberben törvényileg lehetővé tett 400 órás munkaidőkeretet, hanem továbbra is az eddigi gyakorlatot követi, és

a dolgozókkal 250 óra rendkívüli munkaidőn túl önkéntes túlmunkára nem köt megállapodást.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A Tesco lehet az első multi, mely felfüggeszti a túlóratörvény alkalmazását

A Magyar Időknek a cég azt is elmondta, hogy az eddigi 250 órás keretet sem tudták kihasználni.

7625 · Jan 09, 2019 06:22am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba szerint a Tesco dolgozói már most is túlterheltek, és a táppénzen lévő munkavállaló a munkáltatónak sem érdeke. Megjegyezte: egy ilyen megállapodás növelné a cég vonzerejét a nehéz munkaerőpiaci helyzetben.

A Magyar Idők megkeresésére a Tesco azt közölte, hogy "tanulmányozzák" a szakszervezeti javaslatot. Hozzátették, hogy a cég a 250 órás túlórakeretet sem használja ki, csak egyes régiókban és munkakörökben. A vállalat a túlórát havonta fizeti ki a dolgozóknak, nem élt a jogszabály által korábban megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel.

A lap úgy tudja, az áruházláncnál folyamatban lévő, titkosított jövő évi bértárgyalásoktól független írásos megállapodást más cégeknél is kezdeményezhetik a szakszervezeti képviselők.