Nagy bajba került a kávéfőzős Szarvasi-gyár

2019.01.13. 11:43

Bajban van a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az IKEA-nak is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.: nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött, tudta meg a Napi.hu.

A lap a cég menedzsmentjétől megtudta, likviditási gondokkal küzdenek, megváltozott a lámpagyártás piaci környezete, egyes termékek veszteségessé váltak, és visszaestek az IKEA megrendelései is. Ezen a helyzeten az a másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni, amelynek keretében különböző gépeket vettek.

Az IKEA megrendelésében bíztak

A cél az lett volna, hogy kizárólagos gyártási megbízását kapjanak – a reklámszöveg szerint a „tudományos fantasztikus filmek által inspirált" – IKEA PS 2014 néven forgalmazott lámpacsalád gyártására, ennek gyártását korábban egy kínai cégtől vették át. A dolog azonban félrecsúszott, a gyártósorokról nem megfelelő minőségű termékek is kikerültek jelentős mennyiségben.

Jelenleg a lámpagyártás termékei folyamatosan futnak ki, a hagyományos termékek gyártása a társaság likviditásának függvényében folynak. A vezetőség célja a nagy múltú társaság megmentése, ezért is dolgozik a reorganizáción hónapok óta.

Nem dobnak állami mentőövet

Külön állami segítség ezúttal nem várható, legalábbis ez olvasható ki Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott.

Eszerint a munkavállalók újbóli elhelyezkedésében az illetékes járási kormányhivatal tanácsadással, képzéssel és támogatással segít a társaságnak, illetve ha igénybe tudják venni, akkor az OFA által működtetett munkahelymegőrző támogatás is segítséget nyújthat, de egyéb állami segítséget nem terveznek.

Az államtitkár szerint egyébként is munkaerőhiány van, „a szarvasi járásban 2018. december végén 275 betöltetlen álláshely van, ami nagyban segítheti az érintettek mielőbbi elhelyezkedését" – írja.

Kávéfőzők és lámpák

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott – írta a cégre hivatkozva az MTI tavaly áprilisban.

A szarvasi vasipari vállalkozás 2009-ben került a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. tulajdonosainak, köztük Csébits Ferenc – aki jelenleg a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója is – közvetett érdekeltségébe. A jelenlegi többségi tulajdonos a szombathelyi Metálinvest Kft.-n keresztül Csébits Ádám, írta a lap.