Ivó, Milán
EUR 384,63 Ft
USD 363,05 Ft
5 °C
26 °C

Borsodban újabb helyen bukkant fel az afrikai sertéspestis

2019.01.14. 17:09

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemében mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – írja az MTI a hivatal hétfői közlése nyomán.

Az esetet január 13-án, a betegség szempontjából magas kockázatú területen azonosították azok után, hogy az elmúlt négy hónapban a környező terül beküldött több mint 150 – leginkább az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó – minta eddig mind negatív eredményt adott.  

Tavaly április végén Heves megyében, májusban Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd októberben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították az emberre egyébként nem veszélyes vírust, amely a beteg állományok leölése miatt komoly gazdasági kárt tud okozni.

A Nébih az ilyenkor megszokott intézkedések szerint hogy kijelöli a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás