Az MNB alelnöke szerint közel a szigorítás

D KOS20180702028
2019.01.16. 12:48

Nagy Márton, az MNB alelnöke a bécsi Euromoney konferencián elmondta, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását – írja a Portfolio.hu. Az alelnök szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá. Ez elég erős üzenet az MNB részéről, hogy hamarosan nekivágnak a monetáris politika szigorításának.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank a KSH adatközlése után közölte: némileg emelkedett az indirekt adóktól szűrt maginfláció decemberben, elsősorban a feldolgozott élelmiszerek árindexének növekedése miatt. A többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutató - a keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek és szolgáltatások éves inflációja - nem változott érdemben az előző hónaphoz képest.

Az éves összevetésben számított infláció 2,7 százalék volt 2018 decemberében. A jegybank által számított maginfláció 2,8 százalék, az indirekt adóktól szűrt maginfláció 2,9 százalék. Az infláció az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal csökkent az üzemanyagok árának csökkenése miatt.

A tavalyi év egészét tekintve a fogyasztóiár-index 2,8 százalék, a maginfláció 2,5 százalék, az adószűrt maginfláció 2,4 százalék volt. A jegybank által vizsgált keresletérzékeny termékek inflációhoz való hozzájárulása lényegében nem változott az előző hónaphoz képest, míg a költségváltozásokra érzékenyebb termékek hozzájárulása csökkent.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai csökkentek tavaly decemberben az előző hónaphoz képest, mind a tartós, mind a nem tartós iparcikkek ára mérséklődött. A nem tartós iparcikkek árcsökkenését döntően a volatilis árazású repülőjegyek árváltozása magyarázza, míg a tartós termékkörön belül elsősorban a műszaki cikkek árindexe mérséklődött - állapítja meg az MNB.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek, főként a mobiltelefon, az internet, illetve az úgynevezett fel nem sorolt szolgáltatások árának emelkedése miatt. A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai nőttek decemberben, amihez a termékek szélesebb körének együttes áremelkedése járult hozzá. A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai enyhén emelkedtek novemberhez képest. A szabályozott termékek árai nem változtak az előző hónaphoz képest.

A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogott szinten alakulnak az MNB elemzése szerint.

(Borítókép:  Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 2-án. - f otó: Koszticsák Szilárd / MTI)