Salamon
-1 °C
13 °C

Nem jött össze a beígért spórolás az Elios-lámpákkal Vácon

2019.01.17. 15:50 Módosítva: 2019.01.17. 19:12

Jókora megtakarítással számoltak arra az esetre, ha az Elios új lámpákat szerel fel Vácon, de azóta kiderült, hogy ebből semmi nem jött össze – írja az Átlátszó. 

Egy villanyszerelő dolgozik a közvilágítás felújításán Vácon egy villanyoszlop tetején, 2013. november 8-án
Egy villanyszerelő dolgozik a közvilágítás felújításán Vácon egy villanyoszlop tetején, 2013. november 8-án
Fotó: Lehotka László / MTI

Még a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó az uniós pályázat kiírása előtt, 2012 májusában a Sistrade Kft. készített egy műszaki tanulmánytervet, amelyben megbecsülték többek közt, hogy mennyit lehetne megtakarítani a projekttel. A dokumentumot a Sistrade tulajdonosa, Hamar Endre írta alá, aki 2013 novemberétől 2014 áprilisáig Tiborcz István tulajdonostársa volt az Eliosban.

A Hamar Endre által szignált váci tanulmányban a Sistrade azzal számolt, hogy a közvilágítás korszerűsítése után az energiafogyasztásból 37 százalék, az energiadíjakból és karbantartási költségekből pedig összesen 41 százalék megtakarítása lesz az önkormányzatnak.

A 41 százalékos költségcsökkentést az alábbi tételekből várta a váci önkormányzat (valószínűleg a Sistrade 2012-es tanulmánya alapján):

  • energiaköltség 38,92%
  • karbantartási költségek 57,93%

Ferjancsics László, a Váci Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője szerette volna megtudni, mi valósult meg ebből, ezért a 2018. december 13-i képviselőtestületi ülésen megkérdezte, hogy mennyi volt a város közvilágítási áramfogyasztása és karbantartási kiadása az 2015-ös Elios-projekt előtti és utáni 2-2 évben. A közvilágítás üzemeltetését ellátó Váci Városfejlesztő Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint

sem az energiafogyasztás, sem a karbantartási költség nem csökkent az Elios-lámpák felszerelése utáni két évben.

A kapott adatokból ugyan a város közvilágítási díjkiadásának csökkenése is kiolvasható az Elios-lámpák 2015-ös felszerelése után, de Ferjancsics László erről az Átlátszónak azt mondta, hogy

Ez nem releváns adat, mert lehettek áthúzódó számlák, illetve az áram díját és más költségeket is csökkentették a szolgáltatók, így ezek nem a projekt eredményei.

Ha már csak homályosan emlékezne az Elios-ügyre - amely az rendőrség szerint nem is ügy - összefoglaló cikkünkkel felfrissítheti a memóriáját.