Hét hónapos csúcson a forint az euróval szemben

2019.01.18. 12:13 Módosítva: 2019.01.29. 09:36

Elérte a 318-es szintet az euróval szemben a forint pénteken, ez 7 hónapos csúcsot jelent a magyar fizetőeszköz értékében.

Forrás: napiarfolyam.hu
Forrás: napiarfolyam.hu

Az erősödés már két napja tart, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy Nagy Márton MNB-alelnök szerdán úgy nyilatkozott: a magyar jegybank ezúttal elköteleződött amellett, hogy rövid időn belül feladja extrém laza monetáris politikáját.

Vagyis hamarosan kamatemelés várható. 

Nagy egészen pontosan azt mondta, "amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját". Ez pedig már az első negyedévben bekövetkezhet.

2017 végén még további lazító intézkedéseket jelentett be a jegybank, amivel gyakorlatilag teljesen szembement a globális folyamatokkal, hiszen olyan környezetben lazított tovább a monetáris politikáján, amikor egyre többen mozdultak el a szigorítás irányába – áll a Portfolio elemzésében.

A látszólagos ellentmondást azzal indokolta az MNB, hogy a hazai inflációs folyamatok nem teszik szükségessé a szigorítást, sőt, teret engednek a további lazításnak. Az intézkedések célja (elsősorban a MIRS-é, ami egy monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz) a magyar hozamgörbe hosszabb végének leszorítása volt, ami kezdetben működött is. Csakhogy 2018. január végén jelentős hozamemelkedés bontakozott ki a globális kötvénypiacokon, ez pedig nyilvánvalóvá tette, hogy teljesen nem tud szembemenni a világgal az MNB.

Az alapkamat jelenleg 0,9 százalékon áll, a Monetáris Tanács január 29-én ül össze legközelebb.