Bocsánatkéréssel intézné el a Goldman Sachs a maláj korrupciós botrányt

2019.01.18. 10:52

A Goldman Sachs egy bocsánatkéréssel akarta elsimítani azt az ügyet, hogy minden jel szerint szerepet játszott Malajzia eddigi legnagyobb korrupciós botrányában. Pénteken Lim Guan Eng malajziai pénzügyminiszter azt mondta, nem érik be ennyivel, 7,5 milliárd dollárnyi kártérítést kérnek a befektetési banktól, írja az MTI. 

Előző nap David Solomon, az amerikai bank vezérigazgatója bocsánatot kért a malajziai néptől azért a szerepért, amelyet Tim Leissner egykori bankár játszott az 1MDB alap kötvényei eladásának szervezésében. A vád szerint ez teremtette meg egyebek között a feltételeket ahhoz, hogy Najib Razak volt malajziai kormányfő és bűntársai több éven keresztül megcsapolják az alap pénzeszközeit.

Solomon azt mondta, hogy befektetési bankjuk segíteni igyekezett, de Leissner és a malajziai kormány tisztviselői megtévesztették. Ezzel szemben Lim pénteken hangsúlyozta, a bocsánatkérés nem elég, a Goldman Sachs bankot felelősségre kell vonni, és fizessen vissza 7,5 milliárd dollárt Malajziának. Tavaly decemberben a malajziai főügyész bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt

büntetőfeljelentést tettek a Goldman Sachs ellen az 1MDB három, összesen 6,5 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátásában ellenjegyzőként és főszervezőként játszott szerepe miatt.

Emellett feljelentést tettek az amerikai bank és a malajziai alap két-két korábbi alkalmazottja ellen is a kötvénykibocsátással kapcsolatos valótlan és félrevezető tájékoztatás, illetve abban való bűnrészesség és korrupció vádjával.

A malajziai főügyészség az 1MDB alap Goldman Sachs által levezetett három kötvénykibocsátását találta kifogásolhatónak. Az amerikai befektetési bank ugyanis a Tanjong Energy Holdings, illetve a Genting Bhd malajziai erőműveinek akvizícióját vezényelte le az 1MDB számára két, együttesen 3,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátással finanszírozva 2012-ben. Majd ellenjegyzőként vett részt egy 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátásban "új stratégiai kezdeményezések finanszírozásához" abu-dzabi befektetőkkel 2013-ban.

Közreműködéséért a Goldman Sachs 600 millió dolláros díjazásban részesült,

korábban a maláj kormány még csak ezt az összeget akarta visszaszerezni a banktól. A malajziai ügyészség vádja szerint a Goldman Sachs emellett még megtévesztő tájékoztatást is adott a befektetőknek a tőke felhasználásának valódi céljáról.

Az amerikai nyomozóhatóságok szerint az 1MDB letartóztatott illetékesei a 2012-es kötvénykibocsátásból befolyt összegből 1,4 milliárd dollárt, a 2013-asból 1,3 milliárd dollárt sikkasztottak el, és egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég svájci bankszámlájára utalták át.