Stefánia
0 °C
3 °C

Jogellenesen rúgta ki a Hankook a jogot tanuló szakszervezeti vezetőt

2019.01.18. 10:52

A Kúria hatályon kívül helyezte a Székesfehérvári Tövényszék ítéletét, és kimondta, jogellenesen rúgták ki a Hankook Tire szakszervezeti vezetőjét 2014-ben. A cégnek ki kell fizetnie Bognár Ferenc egy évi munkabérét is. 

Bognárt azonnali hatállyal bocsájtották el a rácalmási Hankook gyárból, mert jogi tanulmányokat folytatott. A cég tagadta, hogy jogi tanulmányai miatt rúgták ki a dolgozót, szerintük arról volt szó, hogy Bognár "valótlan információkra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából". 

Ehhez képest - mint azt a Kúria ítélete ismerteti - az azonnali elbocsájtás indoklásában a Hankook már kitért a tanulmányokra is: „a munkáltató belső ellenőrzései folyamán megállapításra került, hogy ön 2014.06.13. és 2014.06.20. napokra úgy igényelt tanulmányi (vizsga) okból távollétet, hogy ennek kapcsán fontos információt elhallgatott. Ön a jogszabály szerinti tanulmányi munkaidő kedvezményre ezért nem volt jogosult."

A Kúria a becsatolt szabadságkérő lapok és az egyetem által kiállított igazolásból megállapította, hogy Bognár időben átadta az igazolást, a Hankook pedig engedélyezte a távollétet. 

A szabadságok kérdése azért fontos, mert a régi munka törvénykönyve szerint annak, aki munka mellett tanult, a vizsgák miatt extra – fizetés nélküli – szabadság járt. Az új, a munkáltatóknak sokkal inkább kedvező törvényből ez a rész is kikerült, aki viszont a törvény 2012-es hatályba lépése előtt kezdett hozzá a tanulmányaihoz, annak továbbra is járt ez a kedvezmény. Aki azóta kezdett el a munka mellett tanulni, annak saját magának kell megoldania a szabadságot - írtuk korábbi cikkünkben. 

Bognár azt mondta, hogy szó sem volt tanulmányi szabadságról, ő a Hankook által használt rendes szabadságkérő formanyomtatványon kért fizetés nélküli szabadságot, mert már nem volt olyan fizetett szabadsága, amit kérhetett volna, de a vizsga fontos volt neki. Az egyik napra vonatkozóan nem is írta oda, hogy miért kéri a szabadságot, a másik napnál annyi indoklást írt, hogy egy egyetemi vizsgáról van szó (Bognár elmondása szerint a formanyomtatvány kérte az indoklást). A Hankook szerint viszont Bognár tanulmányi szabadságot kért és nem szólt, hogy megszakadtak, majd újraindultak a tanulmányai. Így a cég azt hitte, hogy még jogosult a tanulmányi szabadságra, ezért engedték el.

Az ügy hátteréről és a Hankook előtt 2014-es tüntetésről itt olvashat részletesebben.