Elza
-4 °C
4 °C

Közel 8 millió eurót vett ki Goshn a Nissan-Mitsubishi közös vállalatából

2019.01.18. 09:12

Egy közös nyomozás fényt derített rá, hogy Carlos Ghosn a saját szakállára vett fel 7,8 millió eurót, vagyis nagyjából 2,5 milliárd forintot a Nissan és a Mitsubishi közös vállalatából. Anélkül kapta meg ezt az összeget, hogy előtte a cégcsoport másik két vezetőségi tagjával, a Nissant vezető Hiroto Saikawával és a a Mitsubishi vezér Osamu Masukoval egyeztetett volna, adta hírül a Reuters.

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Ghosnt még tavaly novemberében tartóztatták le Tokióban, miután kiderült, hogy éveken át meghamisította a fizetését, valamint a válság idején a Nissan vagyona segítségével egyengette a saját befektetéseit. 

Ghosn tagadja az ellene felhozott vádakat, a Nissan viszont kártérítési pert fontolgat a közös vállalat által kifizetett milliók után. A cég közleménye szerint azt szeretnék ha visszakaphatnák a teljes összeget Ghosntől. A Mitsubishi is egyetért abban, hogy Ghosnt felelősségre kell vonni. 

A Renault eddig kitartott Ghosn mellett, megtarthatta a székét az igazgató tanácsban és az ügyvezetői posztját is. A frissen kiderült visszaélés miatt azonban a francia kormány, a Renault egyik legnagyobb részvényese, nyomást gyakorol a vállalatra, hogy szabaduljanak meg a botrányba keveredett vezetőjüktől. 

A Renault 43 százalékos részesedéssel bír a a Nissanban, amely a cégszövetség zászlóshajója az eladott autók számát tekintve. A Nissan pedig egy 15 százalékos, szavazati joggal nem járó részesedést birtokol a Renault-ban. A Mitsubishi a cégbirodalom legkisebb tagja, mióta a Nissan 2016-ban megvásárolta a cég részvényeinek 34 százalékát.