Gizella
9 °C
15 °C

Románia megelőzött minket a Bloomberg innovációs listáján

2019.01.22. 17:16 Módosítva: 2019.01.22. 17:22

Idén is összeállította innovációs listáját a Bloomberg, ahol Dél-Korea ugyan megtartotta első helyét, de az első tízben elég nagy volt a mozgolódás, a németek pedig kis híján le is taszították őket a trónról. Magyarország a tavalyi eredményéhez képest öt helyet rontott, így jelenleg a 32. Szlovénia mögött – írja a Bloomberg.

A szaklap a davosi Világgazdasági Fórumra időzített lista összeállításakor több tényezővel dolgozik, így a kutatás-fejlesztés mellett a termelési képességek, és a high-tech cégek koncentrációja is fontos szerepet játszik az index kiszámításánál.

A 2019-es Bloomberg Innovációs Index főbb tanulságai nagyjából a következők:

  • a tavaly még második Svédország idén csak a hetedik helyre ért oda;
  • a szabadalmak viszont sok országot repítettek előre, ami főleg Izraelnél érződött, ők idén öt helyet ugrottak előre, és jelenleg az ötödik helyen állnak;
  • a továbbra is első helyen álló Dél-Korea megszilárdíthatja a pozícióját, ugyanis idén új technológiai befektetésekre számítanak, emellett pedig egy olyan szabályozó program is életbe lép majd, ami fellendítheti a startupok létrejöttét;
  • Németország hiába javult sokat, a legnagyobb európai exportőrnél továbbra is hiány van a képzett munkásokból, és a változó migrációs politika sem segít a helyzetükön;
  • az Egyesült Királyság most először maradt alul Kínával szemben, az Egyesült Államok viszont azok után, hogy tavaly kicsúszott a top 10-ből, idén három helyet javítva odaért a nyolcadik helyre.

Az idei év legnagyobb vesztesei egyértelműen Tunézia és Ukrajna voltak, mindkét ország kicsúszott ugyanis a top ötvenből, több feltörekvő gazdaság – például India, Mexikó, Vietnam, vagy Szaúd-Arábia – viszont most először befért a listára.

Magyarország a tavalyi sorrendhez képest öt helyet rontott, így más országok mellett a sokat javító Románia is beelőzött minket. A részhelyezések közül a feldolgozóiparban teljesítünk legjobban, de a kutatás-fejlesztés esetében csak a harmincadik, a felsőoktatás hatékonyságának vizsgálatakor pedig az ötvenedik helyet érte el az ország.

Érdekesség egyébként, hogy a mára mára skandináv államok szintjén álló Észtországot még így is előzzük a listán, ők a 36. helyen állnak.