Macron továbbra sem akar XVI. Lajos sorsára jutni

2019.01.22. 10:03

Emmanual Macron hétfő este több tucat piaci hatalmasság előtt tett rá ígéretet, hogy a zavargások ellenére nem tesz le a francia gazdaság megreformálásáról, és nem fog nyaktiló alá jutni, számolt be a Reuters

Emmanual Macron a "Válaszd Franciaországot" elnevezésű találkozón Versailles-ban, 2019. január 21-én
Emmanual Macron a "Válaszd Franciaországot" elnevezésű találkozón Versailles-ban, 2019. január 21-én
Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP

A francia elnök a szokásos éves Világgazdasági Fórumot megelőzően látta vendégül vacsorára a legnagyobb cégek vezérigazgatóit. A fogadáson többek között részt vett Satya Nadella a Microsoft képviseletében, Evan Spiegel a Snapchattől, és a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója, Jamie Dimon. 

Pontosan 226 évvel az után, hogy 1793. január 21-én lefejezték XVI. Lajos francia királyt, akinek a francia gazdaság gyászos állapota és a dühös tömegek okozták a vesztét, Macron beszédében a király és felesége Habsburg–Lotaringiai Mária Antónia szellemét idézte meg.

Ha így jártak, akkor az azért lehetett, mert feladták a reformokat"

– mondta a francia elnök az elnöki kabinet hivatalos közleménye szerint. 

Az elmúlt hónapokban zavargások rázták meg Franciaországot, a sokszor erőszakba torkolló tiltakozások megtépázták a francia kormány renoméját, ami jelentősen befolyásolta a találkozó alaphangulatát. A tüntetések során egyébként már előkerült a XVI. Lajos és Macron közötti párhuzam.

A francia kormány korábbi közleményében azt mondta, hogy 600 millió euró értékben terveznek befektetéseket az országban olyan külföldi vállalatok, mint az egészségügyi eszközöket gyártó Microport, a Mars, a Procter & Gabmle, a Cisco és mások.

A világot bejárták a francia zavargások képei, amiken a tüntetők középületeket, szobrokat rongálnak meg, gyújtogatnak, és összecsapnak a rendőrséggel. A fogadás alkalmat adott arra, hogy biztosítsák a befektetőket arról, hogy a francia elnök továbbra is elkötelezett a reformok mellett. 

"Kérdések merültek fel a zavargások kiterjedtségét és az erőszakot illetően, mivel ezek a képek megrázóak a külföldieknek" – mondta el egy Macron közeli forrás a találkozót megelőzően. "A tavalyi csúcstalálkozó egészen más dinamika szerint zajlott, akkor a «Franciaország visszatér» szellemében zajlottak a megbeszélések. Most egy nehezebb szakaszhoz érkeztük a belügyekben, és ez igényel némi magyarázatot" – tette hozzá a megszólaló kabinettag. 

Macron a hétfői találkozón azt mondta a cégvezéreknek, hogy a sárgamellényes mozgalom egy globális jelenség része, annak a középosztálybeli dühnek és félelemnek, ami a brexithez is vezetett, és teret adott a populizmus megerősödésének Németországban és Olaszországban. "A válságot csak úgy lehet megoldani, ha nem engedünk abból, amit az elmúlt 18 hónapban elértünk" – mondta a francia elnök.