Vajna tavaly a Nobut és a Rádió 1-et is eladta egy amerikai cégnek

2019.01.22. 14:44 Módosítva: 2019.01.22. 19:14

Tavaly novemberben egy Cinergi nevű, Delaware-ben bejegyzett cég lett a vasárnap elhunyt Andy Vajna egyik legfontosabb cégének, a többek között a Nobu luxuséttermet üzemeltető Bunót, és a Rádió 1-et üzemeltető Radio Plust is tulajdonló AV Investments Befektetési Kft.-nek a többségi tulajdonosa – írja az Átlátszó.hu.

A tulajdonosváltás okáról nem lehet tudni, de az biztos, hogy Delaware több, amerikai cégalapítással foglalkozó szakhonlap szerint tipikus offshore-helyszín. A Cinergi régóta rendelkezett Vajna cégeiben eltérő nagyságú érdekeltséggel.

Az AV Investments Befektetési Kft.-ben tavaly novemberig Andy Vajna többségi, a Cinergi kisebbségi tulajdonos volt, ekkor viszont váltottak, Vajna teljesen kiszállt, és a Cinergi lett az egyedüli tulajdonos. A G7 cikke szerint egészen pontosan az történt, hogy 

  • Vajna létrehozott egy céget AV Perfect Kft. néven,
  • ebbe belepakolta az AV Investments-et, vagyis ennek 90 százalékát,
  • majd ugyanezzel a lendülettel Vajna elcserélte ezt az egész tulajdonrészt amerikai filmgyártó és filmes jogokat birtokló vállalata, a Cinergi Pictures Entertainment Inc. újonnan kibocsátott, B sorozatú részvényeire.

A tulajdonosváltással a Cinergi nemcsak az AV Investmentsnek lett a végső tulajdonosa, hanem az AV Investments alá tartozó társaságoknak is: az AV Investments Befektetési Kft. alá tartozik többek között a videójátékok animációjával foglalkozó Digic Holding, a műsorgyártó Iko Holding, valamint a Nobu luxuséttermet üzemeltető Buno, és a Rádió 1-et üzemeltető Radio Plus is.

A Cinergit egyébként szintén Vajnához szokták kötni, mivel ő volt az egyébként általa alapított vállalat igazgatój és alapítója is, és számos olyan sikert ért el vele, ami miatt érzelmi kötődése is lehetett a céghez. A valódi tulajdonosokról a delaware-i internetes cégadatbázisban nem találni semmilyen információt, de mindez arra enged következtetni, hogy a Cinergi minden bizonnyal Vajna teljes tulajdonában volt.

A G7 mellesleg azt is megjegyezte, hogy az átszervezésbe többször is hiba csúszott, és a jelek szerint

a manőverek során 9 millió dollár valahogy eltűnt az éterben.

Andy Vajna vagyonát 67 milliárd forintosra becsülték, de a G7 szerint az átszervezés során jelentkező problémák, illetve a jelenleg kibogozhatatlannak tűnő cégháló miatt nehezen megbecsülhető az elsősorban média- és filmipari érdekeltségekből, kaszinókból, ingatlanokból és éttermekből összeálló vagyon. Az öröklésről ebben a cikkben írtunk részletesebben.