Még mindig nem tetszik az ÁSZ-nek a nemzeti parkok gazdálkodása

DEBRE20120703004
2019.01.24. 12:09

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése alapján még mindig nincs rendben a Hortobágyi Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, és a Körös-Maros Nemzeti Park gazdálkodása – derül ki az ÁSZ közleményéből.

Az Állami Számvevőszék a 2007. január 1. és 2011. december 31. közötti időszakra vonatkozóan ellenőrizte a nemzeti parkok igazgatóságainak vagyonkezelését. Az Állami Számvevőszék utólag mindig ellenőrzi, hogy az állami szervezetek megvalósították-e a korábbi ellenőrzéseken feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetése céljából elkészített intézkedési tervében foglaltakat. 

Az utóellenőrzésből a nemzeti parkoknál leggyakrabban az a probléma, hogy:

  • Az igazgatóság a vagyonkezelt területekre nem olyan haszonbérleti szerződéseket kötött, amik az állami vagyon megőrzését, gyarapítását, pénzügyileg és gazdaságilag minél előnyösebb hasznosítását segítik elő.
  • A haszonbérleti ajánlat kifüggesztésének elmaradása következtében az előhaszonbérleti jog jogosultja számára nem biztosították, hogy a haszonbérleti szerződésre elfogadó vagy az előhaszonbérleti jogáról lemondó nyilatkozatot tegyen.
  • Nem vezették a jogszabályban előírt nyilvántartást az intézkedési tervben rögzített feladatok végrehajtásáról.

Az ÁSZ levélben jelezte a nemzeti parkok igazgatóinak, hogy végezzék el a törvényben előírt feladataikat.

(Borítókép: Magyar szürkemarha csorda iszik egy gémeskútnál Hortobágyon. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)