Bulgária már 2022 januárjában bevezetheti az eurót

2019.01.28. 18:12

Akár már 2022 januárjában bevezetheti az eurót Bulgária, közölte az ország pénzügyminiszerete, Vladiszlav Goranov, holott Valdis Dombrovskis, euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök tíz napja még azt mondta, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgáriának legalább 2022 közepéig kell várnia az euró bevezetésére.

A 2022. januári euróbevezetéshez még a nyáron csatlakoznia kell Bulgáriának a bankunióhoz és az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez, amiben egy adott valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

A bevezetés szempontjából pozitív, hogy Bulgária teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa, ugyanakkor az gond, hogy az EU legszegényebb állama és az egyik legkorruptabb is, jelenti az MTI. A leva árfolyama egyébként nagyjából két évtizede az euróéhoz van kötve, ez is nagy segítség az árfolyam szinten tartásában.