Vencel
13 °C
23 °C

Kedden is folytatódik az Audi-sztrájk

2019.01.28. 23:43

Nem tudott megállapodni az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) hétfőn a 2019-es bérekről az estébe nyúló tárgyaláson, így kedden is folytatódni fog a sztrájk, bár az MTI értesülését hivatalosan egyik fél sem erősítette meg.

A győri üzemben január 24-e, csütörtök reggel 6 óta tart a sztrájk, aminek keretében teljesen leállt a termelés a motorgyárban és a járműgyárban – emiatt hétfőn már az Audi ingolstadti központjában is le kellett állni, nem volt ugyanis motor, amit beszerelhettek volna a járművekbe.

Az eredetileg egy hétre meghirdetett sztrájk kezdete óta műszakonként stabilan 4000-4500 munkavállaló sztrájkol, de azok sem tudják felvenni a munkát, akik hivatalosan nem csatlakoztak a sztrájkhoz. Múlt csütörtök óta viszont az AHFSZ 300 új taggal bővült, ennyien léptek be a sztrájk alatt az érdekvédelmi szervezetbe.

A szakszervezet követelései nem változtak, azt kérik, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék úgy, hogy:

  • az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg,
  • az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be,
  • kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen,
  • a választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék,
  • fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

A győri üzemben az A3 Limousine és Cabriolet, Q3, illetve a TT Coupé és TT Roadster modelleket gyártják, emellett napi 8800 motorral látják el a Volkswagen konszern 31 járműgyártó telephelyét Európában.