Újabb leépítés lehet a Tescónál

2019.01.29. 06:59

Újabb leépítés jöhet a Tescókban a Magyar Idők szerint. A kormányközeli lap a brit anyavállalat belső köreiből megtudta: nemcsak a szigetországban racionalizálnák a vállalat működését, hanem csoportszinten is.

A diszkontok növekvő túlsúlya miatt Magyarországon is vannak veszteséges Tesco-áruházak. Ezek további üzemeltetésére több forgatókönyv is szóba jöhet, attól függően, hogy milyen eredményt hoz a február 28-án záruló üzleti év, illetve hogy csoportszinten és külön az anyavállalatnál ez hogyan befolyásolja a jövedelmezőséget.

Ha az üzemeltetés nem válik nyereségesebbé, a több mint kétszáz bolt egy részét bérbe vagy eladnák, illetve a nettó eladóteret szűkítenék tovább. Magas a vállalat bérköltsége, így a néhány éve még 20 ezer magyarországi munkavállalóból mára maradt 

16 ezres dolgozói állományt tovább karcsúsítaná a cég.

Pár napja más miatt is felmerült, hogy a magyarországi cég karcsúsítana. Jóváhagyta ugyanis a GVH, hogy a Media Markt átvegye egyes magyarországi Tescók elektronikai részlegének üzemeltetését, ennek eredményeként kilenc Tesco-áruházban bezárják a műszaki osztályt és a helyükre Media Markt árusítóhelyek kerülnek. Az ott dolgozók feladata megszűnik, de a Tesco a Magyar Idők megkeresésére azt válaszolta, ez nem jár létszámleépítéssel.

Cikkünk megjelenése után a Tesco az alábbi közleményt küldte el szerkesztőségünknek:

Nincs olyan döntés, amelynek értelmében a Tesco további áruházakat zárna be Magyarországon. Éppen ellenkezőleg: terveink szerint az idén is számos üzletünket felújítjuk, azért, hogy a vevőink számára még jobb vásárlói élményt nyújthassunk.

Két héttel ezelőtt, a III. negyedévi és karácsonyi eredményeink bejelentésekor is megerősítettük, hogy a közép-európai, beleértve magyarországi teljesítményünk folyamatosan fejlődik.