Szigorodik a szabályozás Keszthelyen, az önkormányzat besegít az építkezőknek

2019.01.30. 15:02

A március 15-én hatályba lépő új Balaton-törvény alapján az építkezéseknek szigorúbb szabályoknak kell megfelelni. A keszthelyi önkormányzat szerint ez jelentősen korlátozza a vízparti területek fejlesztését, ezért a Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester vezette keszthelyi képviselő-testület úgy döntött, rohamtempóban, még a törvény életbelépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a part menti területeket – írja a 24.hu.

 A január 18-ai előterjesztés szerint a változás érintheti

  • a kikötőt, amit az Átlátszó korábbi cikke szerint pályáztatás és verseny nélkül szerzett meg Tiborcz István érdekeltsége A kikötőnél a beépíthetőség jelenleg 4 százalékos, a maximális építménymagasság pedig 4,5 méter. Az új szabályozással a beépíthetőség a két és félszeresére, 10 százalékra nőhet, a maximális építménymagasság 7,5 méter lehet (eddig 4,5 méter volt).
  • A part menti mólónál található, teljesen lerobbant Balaton Szállót, ami 2009 óta a Firstfund Intézményi Ingatlanbefektetési Alapé, aminek a kezelője a Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. A szálloda területének 30 százalékát lehet jelenleg beépíteni, az új szabályozással ez 50 százalékra nőhet.
  • Tiborcz István érdekeltsége a Hullám Szálló, ami a Balaton Szállóhoz hasonlóan rossz állapotban van. Az új szabályozás után a beépíthetőség mértéke itt is 30-ról 50 százalékra emelkedhet.
  • A változások érintenek egy keszthelyi sportpályát is, amelynek a beépíthetősége szintén 50 százalékra emelkedhet.
  • De kiemelt fejlesztési területté nyilvánították azt a területet is, amelyen a Ralf Klaus svájci illetőségű üzletember érdekeltségébe tartozó Klaus-Sea Balaton Investments Kft. 25 szintes, 80-100 méter magas magasházat, a Balaton alá pedig egy mélygarázst tervez építeni.

A 24.hu úgy tudja, hogy a 60 oldalas dokumentum átolvasására néhány percet kaptak a képviselők a  január 18-ai ülésen.