Megállapodott az Audi és a szakszervezet

10750987456 HUSZ8647
2019.01.30. 17:34

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről, tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

A szakszervezet a Facebook-oldalán tette közzé a megállapodás részleteit.

  • Eszerint a múlt csütörtökön kezdődött sztrájknak meglett az eredménye. A munkavállalók megkapták a 18 százalékos béremelést.
  • A béren kívüli juttatásokban a szakszervezet végül engedett az eredeti követeléseihez képest, ugyanis a csütörtöki tárgyalás sikertelenségét a szakszervezet még azzal indokolta, hogy az általuk követelt 767 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi, ez marad jövőre is. Tehát úgy tűnik, hogy a 18 százalékos emelésért cserébe ebben engednie kellett az AHFSZ-nek.
  • 18 százalék viszont egyértelmű siker a szakszervezetnek, ugyanis az Audi nagyon sokáig kitartott a két évre vonatkozó 10+10-es ajánlata mellett, még vasárnap is ezt az ajánlatot kommunikálták a dolgozóknak.
  • A szabad hétvégét is megadták, és a lojalitás bónusz fejlesztésében és a jubileumi bónuszok bevezetésében is engedtek a dolgozók követekéseinek.

A bérmegállapodás szerint tehát a cafeteriból a szakszervezet engedett, de a többi követelésüket megkapták.

A sztrájk január 24-től január 31-e reggeléig, tehát egy hétig tartott volna. A szakszervezet közleménye szerint

A szerda esti órákban a sztrájknak vége, és a munka elindul.

A győri Audi-gyárban összesen nagyjából 13 200 ember dolgozik, közülük kilencezren az Audi Hungária Független Szakszervezet tagjai. 

A múlt héten kezdődött leállás már más üzemek működésére is kihatással lett, ahova a győri gyárból érkeznek alkatrészek. A sztrájk a pozsonyi VW- és az ingolstadti Audi-gyárban is részleges vagy átmeneti leállást okozott. 

A sztrájkról ebben és ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Borítókép: Huszti István / Index.