Már majdnem 24 ezer üstben főznek magyar pálinkát

2019.01.30. 06:22

Százával vásárolták tavaly az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezéseket, így az elmúlt években már majdnem 24 ezer üstöt vettek nyilvántartásba a hatóságok.

- írja a Magyar Idők szerdán megjelent, "Sok helyen rotyogott a gyümölcs, volt keletje tavaly a pálinkának" című összeállításában.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásai alapján tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba, a legtöbbet Borsodban, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy volt a kereslet. Így a bejelentett főzőkészülékek száma már 23 662-re rúg. Az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel nyolcvanmillió forint körül mozgott a 700 forintos úgynevezett "párlatadójegy" értékesítéséből, amit minden egy liter pálinka után ki kell váltani.

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták, nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el ügyfeleiknek a főzdék. Az előállítási adatok nagyjából megfelelnek az előző évinek,