Magyarországra is jutott a beteg marhák húsából

2019.01.31. 19:07
Lehetett volna igazi KKV-s exportsiker is, inkább európai szintű bűncselekmény lett. A lengyel vágóhíd tudta, hogy rosszban sántikál, az éj leple alatt vágta le a kóválygó szarvasmarhákat, majd 11 országba szállította ki a húsukat.

A Lengyelország észak-keleti részén található vágóhidat a lengyel TVN24 leplezte le rejtett kamerás felvételekkel. Az Ostrow Mazowiecka településen működő hentesüzemben tömegesen vágtak le a láthatóan beteg szarvasmarhákat. Természetesen a mészárosok tudhatták, hogy rosszban sántikálnak, mert az éj leple alatt végeztek a legyengült, botorkáló, csak nagy nehezen lábra állítható élőlényekkel. Aki bírja a megrázó felvételeket, a szerencsétlen kérődzőkitt láthatóak.

Nem tisztul a Visztula

A Visztula folyó és az azonos nevű lengyel kisváros tőszomszédságában előállított húskészítményeket az elkövetők, a  lengyelek által jól ismert fekete piacra (vagyis a  czarny rynekekre) vitték. Majd erről az egyetlen kis mazóviai vágóhídról 11 európai országba juttatták el az árut. Ez normál esetben komoly kkv-s exportsikernek tűnhetne, így azonban inkább európai szintű egészség-veszélyeztetés.

A tények követése

A beteg állatokat lencsevégre kapó Fakty ogladaj, vagyis a Tények figyelése című műsor leadása után a lengyel hatóságok is megszólaltak. Elmondták, eddig 9 és fél tonna büdös hús értékesítéséről tudnak, és mindenkit megnyugtattak: már lecsaptak a vágóhídra, amit bezártak.

A húsból két és fél tonna jutott az exportpiacokra, Magyarország mellett, Spanyolországba, Portugáliába,  Finnországba,  Észtországba,   Franciaországba, Litvániába,Romániába, Svédországba, Németországba és Szlovákiába.