Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Kivonul az Uber Barcelonából

2019.01.31. 13:18

Az Uber és a Cabify is felfüggeszti alternatív közösségi személyszállítási szolgáltatását Barcelonában az új helyi szabályozás miatt - ezt jelentették be a társaságok csütörtökön az MTI beszámolója szerint.

Elsőként az Uber tájékoztatta döntéséről regisztrált felhasználóit. Mint írta, pénteken lép hatályba az új rendelkezés, amely "korlátozza működését", így ez az utolsó napja a katalán fővárosban, miután a helyi kormány által elfogadott - Európában sehol máshol nem létező - előrendelési kötelezettség összeegyeztethetetlen az azonnali szolgáltatás iránti igénnyel.

A cég hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy az ágazatot szabályozni kell, azonban annak mindenki számára igazságosnak kell lennie. Ezért nem mond le arról, hogy a jövőben visszatérjen a városba, ha a katalán kormány új tárgyalások mellett dönt, amelyekre továbbra is nyitott.

A társaság közleményében felidézte, hogy mintegy egy éve tért vissza Barcelonába UberX nevű szolgáltatásával, amelyet azóta több mint félmillióan használnak, és amely több ezer sofőr megélhetését biztosította.

Az egymillió regisztrált felhasználóval rendelkező, két éve működő Cabify is sajnálatát fejezte ki amiért a katalán kormány illetékes tanácsosa, Damiá Calvet "meghajolt a taxis szektor nyomása és követelései előtt, súlyosan károsítva ezzel az állampolgárok érdekeit".

Véleménye szerint az új szabályozás egyetlen célja "közvetlen kitoloncolásuk" Barcelonából és Katalóniából. "Mesterséges intézkedésekkel" teljesen tönkretesznek egy olyan piacot, amely több mint háromezer munkahelyet teremtett Katalóniában - olvasható a cég közleményében.

A katalán kormány azután szigorított az eddigi előírásokon, hogy Barcelonában hat napon át sztrájkoltak azért a helyi taxisok január közepén. 

A héten elfogadott szabályozásban a kabinet általánosan legkevesebb 15 perces előrendelési kötelezettséget határozott meg az alternatív közösségi személyszállítási szolgáltatások igénybe vételéhez Katalóniában. Barcelona városa azonban ezt egy órára emelte. A Cabify felhívta a figyelmet arra, hogy szolgáltatásukat több mint 98 százalékban 15 perc alatti rendelésekkel veszik igénybe az ügyfelek.

A madridi taxisok a katalánhoz hasonló szabályozást követelnek, sztrájkjuk tizenegy napja tart. A spanyol fővárosban tartott tiltakozóakciók során a taxisok több alkalommal is összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, akik folyamatosan igyekeznek megakadályozni az útlezárásokat.

A taxisok Párizstól jakartáig a világ számos nagyvárosában tiltakoztak már az Uber és hasonló sofőrszolgálatok ellen, azok betiltását követelve. Ennek hatására több város és ország is olyan szabályokat hozott, amelyeket az ilyen appokat használó sofőrök nem tudtak betartani, így a cégek kivonultak sok országból. 2016-ban Magyarországról is kivonult a cég, tavaly tavasszal pedig Bécsben tiltották be a működését.