Ipoly
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

2014 óta először veszteségről számolt be a Ryanair

2019.02.04. 16:01

A bér- és kerozinköltség jelentős emelkedése miatt 68 millió eurós üzemi veszteséget jelentett a Ryanair-csoport a december 31-ével végződött harmadik pénzügyi negyedévéről – írja az MTI. 

A légitársaság a honlapján hétfőn közzétett eredmény-kimutatása szerint 1,5 milliárd euró bevételre tett szert a tavaly október-decemberi időszakban, 12 százalékkal többre, mint egy évvel korábban.

A költségszint ugyanakkor 30 százalékkal emelkedett és 1,6 milliárd eurót tett ki.

A növekedés oka, hogy a szakszervezetekkel aláírt bérmegállapodások miatt a bérköltség 32 százalékkal nőtt, a kerozin pedig a világpiaci ár változása miatt 31 százalékkal többe került, mint egy évvel korábban.

Üzemi szinten így a Ryanair és a Lauda alkotta csoport 68 millió eurós veszteséget termelt az egy évvel korábbi 126 milliós nyereség után, az adózott eredmény pedig csoportszinten 66,1 millió euró veszteséget mutatott. Egy évvel korábban még 105 milliós nyereségről adtak számot ugyanebben az időszakban. A rossz eredmények hírére a Ryanair részvényei kora délutánra 4 százalékot estek a tőzsdén. 

Hétfőn az is kiderült, hogy az unortodox vezetési stílusáról ismert Michael O'Leary eggyel hátrébb lép a cég éléről, és kiszáll a napi ügyek intézéséből. Azért egyelőre nem kerül nagyon távol a kormánybottól, aláírt egy szerződést, amely szerint az átstrukturált cégcsoportnál marad vezető pozícióban, munkája a csoporttag cégek vezetőinek közelebbi felügyelete lesz.