Matolcsy: A következő évtizedekben bevezetjük az eurót

2019.02.04. 09:51

Emlékezni kell az eurózóna válságának tanulságaira akkor, amikor - remélhetőleg évek múlva és nem hónapok múlva - beüt egy újabb válság, ezt mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten, az MNB Lámfalussy-konferenciáján tartott nyitóbeszédében. 

A 2019-es Lámfalussy-konferencia fő témája a felzárkózás, ebben pedig nagyon sokat lehet tanulni az európai történelemből, különösen az eurózóna történetéből - mondta a jegybankelnök. Matolcsy szerint az eurózóna fennállásának első évei, a 1999 és 2008 közötti évek a felzárkózás sikeres évei voltak, különösen az eurózóna déli tagállamainak. A bő esztendők után viszont jött a válság, amire az eurózóna nem volt felkészülve. Az euró-rendszer sem a válságos időkre volt kialakítva, de Matolcsy szerint ennél is nagyobb baj volt, hogy az eurózóna vezetői félre is kezelték a válságot a bevezetett megszorításokkal. Emiatt az MNB elnöke szerint Európában hosszabb és mélyebb volt a válság, mint az Egyesült Államokban. 

Az Egyesült Államokban Matolcsy szerint nagyon gyorsan és hatékonyan kezelte a válságot a jegybank szerepét betöltő Fed és a kormány. Ennek a kulcsa a jegybankelnök szerint az volt, hogy a jegybank és a kormány szorosan együttműködött egymással és elkerülték a megszorításon alapuló válságkezelést. Ennek eredményeként 2009-re az USA-ban már gyakorlatilag véget ért a válság, Európában pedig csak 2012-ben indult be egy nagyon lassú kilábalás. 

Magyarország szempontjából azért is fontos, hogy tanuljunk a válságból, hogy az eurózóna is tanuljon belőle, mert az EU tagjaként a minket is érint mindaz, ami az eurózónában történik, és mert Magyarország a következő évtizedekben be fogja vezetni az eurót. 

Az MNB Lámfalussy-díját 2019-ben Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja és a luxemburgi jegybank korábbi elnöke kapta. A Lámfalussy-díjat a 2015-ban elhunyt, az euró egyik atyjaként számon tartott magyar származású közgazdász, Lámfalussy Sándor tiszteletére alapította az MNB még 2014-ben.