Nem mondják meg, ki és mennyiért vett repülőjegyeket Orbánnak

2019.02.04. 11:11 Módosítva: 2019.02.04. 13:05

Az Átlátszónak nem sikerült kiderítenie, mennyibe kerültek Orbán Viktor magánrepülős útjai, mivel egyik szorosan a miniszterelnökhöz kötődő kormányzati szerv sem gondolja azt magáról, hogy ők lennének illetékesek az ügyben. A portál a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, hogy kiderítse, kitől kellene kikérni a vonatkozó adatokat. 

A tavalyi év egyik legnagyobb port kavart, Soma-díjas cikke Orbán Viktor "ajándékba kapott" magánrepülős útjaihoz kapcsolódott, folyományaként kiderült, hogy a miniszterelnök rendszeresen utazik egy másik, az OTP Bank tulajdonában levő magángépen is. Emellett tudható hogy Orbán a honvédségnek vásárolt repülőgépeket is használja, bár ennek költségei nem nyilvánosak. 

A repülős hírek nyomán az RTL Klub még tavaly megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalan a tévé kérdéseire azt közölte, hogy

a miniszterelnök magánrepülős útjainál minden esetben utasonként repülőjegyeket vásároltak.

Az Átlátszó megpróbálta kideríteni, mégis mennyibe kerülnek ezek az állítólagos jegyek és ki vette őket. Ezért adatigénylést küldtek a Miniszterelnökségnek, majd a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, a 2010 és 2018 decembere közti időszak jegyvásárlásaira voltak kíváncsiak.

Meglepő módon mind a két helyről az a válasz érkezett, hogy a kért adatok esetében nem az adott intézmény az adatgazda. 

Azt azonban sem a Miniszterelnökség, sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem árulta el, hogy akkor mégis kitől kellene kikérni ezeket az adatokat, így az Átlátszó a tisztánlátás érdekében a NAIH-hoz fordult, hátha ők meg tudják mondani.