Több mint 23 milliárd forintot fizethet a magyar állam a Sodexónak

2019.02.05. 13:43 Módosítva: 2019.02.06. 15:33

Első fokon döntés született a magyar állam elleni egyik utalványos perben, Magyarországnak 73 millió eurót plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak – írja a Reuters.

Az elmarasztaló ítéletet a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) hozta meg. A Sodexo azért ment perre a magyar állammal, mert 2012-ben egy később az uniós joggal is ellentétesnek bizonyult akcióval kiszorították a hazai cafeteriapiacról – a többi külföldi utalványos céggel együtt –, hogy helyet csináljanak az Erzsébet-utalványnak és a Szép-kártyának. 

A francia Cheque Déjeuner az Edenreddel (ez a cég forgalmazta a a Ticket Restaurant utalványokat) és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez a diszkrimináció miatt. Az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület, több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot.

A ICSID január 28-i döntésével összesen 73 millió euró (nagyjából 23 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a Sodexónak, a magyar államnak 120 napja van fellebbezni a döntés ellen. 

Az állam eddig 10 milliárd forintot bukott az utalványos cégek kiebrudalásán, de ha minden pert elbukik jogerősen, ez felmehet akár 30-40 milliárd forintig.  • Hírek
  • Hírek