A települések harmadán nem lehet pénzt felvenni

DMOHA20140325031
2019.02.05. 09:06 Módosítva: 2019.02.05. 09:06

Bankautomaták hiányában falvak százaiban okoz nehézséget az embereknek, hogy hozzáférjenek a bankszámlájukon levő pénzükhöz – írja a Népszava.

A lap összesítése szerint a magyar települések harmadában nincs működő ATM, ráadásul a tendencia is inkább romló, egyre több helyről viszik el a veszteséges automatákat. Jelenleg 2200-2400 bankfiók és 7000 automata található az országban, ám ezek többsége városokban működik, és kb. 2500 településen egyáltalán nem lehet pénzt felvenni Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint. A helyzetet tovább rontja a takarékok összeolvadását kísérő fiókbezárás. 

A lapnak nyilatkozva egy dunántúli falu polgármestere azt mondta, náluk a helyi takarék havi 70 ezer forintot kért az önkormányzattól, hogy maradjon az ATM. Az eset nem egyedi, és sok kistelepülésnek gondot okoz ekkora összeg kigazdálkodása. Azon falvak lakosai, ahol nincs vagy nem lesz ATM, arra szorulnak, hogy akár több településsel odébb járjanak pénzt felvenni, ami havi több ezer forintos útiköltséggel jár pluszban. A Népszava járt olyan dél-dunántúli faluban, amelyben a bezárni készülő takarékfiók helyett ATM-buszjáratot ígért a takarék, ezzel kapcsolatban azonban vannak kételyeik a lakosoknak, úgy tudják, az ilyen buszok sok települést végigjárnak, és a sor végén levőknél már nem mindig van elég pénz a kocsiban. 

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)