Olasz miniszterelnök: áprilisban bevezetjük az alapjövedelmet

2019.02.05. 19:42 Módosítva: 2019.02.05. 20:48

A tervek szerint áprilisban indul meg Olaszországban a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) választási ígéretének számító alapjövedelem kifizetése, írja az olasz sajtó alapján az MTI. Az alapjövedelem az M5S első számú választási ígérete volt. Elsősorban a gazdaságilag lemaradt, magas munkanélküliséggel küzdő Dél-Olaszország választóinak szólt, akik tavaly tömegesen szavaztak az M5S-re.

Számítások szerint mintegy 3 millió olasz fogja kérelmezni a másfél évig járó szociális támogatást, amely egy külön kormányportálon lesz igényelhető. Azok kérvényezhetik, akiknek éves bruttó bevétele nem haladja meg a 9360 eurót (mintegy 3 millió forintot), a saját tulajdonban lévő esetleges lakásukon kívül nincsen 30 ezer euró (9,5 millió forint) feletti ingatlan vagyonuk, és bankszámlájukon nincsen több 6 ezer eurónál (1,9 millió forintnál). Luigi Di Maio kijelentései szerint 3 millió kártya kibocsátására készülnek, ami több mint 5 millió embernek nyújt majd segítséget.

Na, de álljunk csak meg, az alapjövedelem lényege nem az, hogy mindenkinek jár anyagi helyzettől, munkahelytől függetlenül, és igényelni sem kell? De.

Pont ez különbözteti meg a segélyezéstől, ami rászorultsági alapon jár, azaz csak azok kapják meg, akikről az állam megállapítja, hogy szegénységben élnek. Éppen ezért újszerű az ötlet a támogatói szerint, és nem csupán a meglévő szociális támogatások kiszélesítése: a feltételnélkülisége miatt nem lenne adminisztrációs költsége, nem stigmatizálna, és emiatt fogadnák el azok is, akik nem szorulnak rá, hiszen ők is megkapnák. Az alapjövedelemért lobbizó Basic Income Network kritizálta is az olasz Öt Csillag Mozgalmat, amiért megtévesztően az alapjövedelem kifejezést használja.

(Ez azért is fontos, mert, ha mondjuk 2 év múlva megszüntetik az  egyébként elég rossz gazdasági helyzetben lévő Olaszországban az „alapjövedelmet”, és a sajtó arról fog cikkezni, hogy az univerzális alapjövedelem egy nem működő koncepció, akkor azt jobb nem komolyan venni. A finn „alapjövedelem-kísérlet” kudarca után a New York Times például pont ezt csinálta, annak ellenére, hogy az sem volt feltétel nélküli alapjövedelem, csak szociális támogatás munkanélkülieknek.)

Áprilisban alapjövedelem, májusban választás

Luigi Di Maio, az M5S vezetője Giuseppe Conte miniszterelnökkel közösen mutatta be a sajtónak az alapjövedelem igénybevételéhez szükséges bankkártyák első példányát. A munkaügyi és szociális tárcát vezető Di Maio klikkelt rá elsőként a kérelmek benyújtására szolgáló internetes kormányoldalra is (redditodicittadinanza.gov.it). Ezen március 6-tól lesz igényelhető az alapjövedelem, amelyet a tervek szerint áprilistól, az európai parlamenti választások előtt egy hónappal fizetnének ki az első jogosultaknak.

Az alapjövedelemben az olasz állampolgárok, valamint a legalább tíz éve Olaszországban élő külföldiek részesülhetnek, ha az utolsó két évben megszakítás nélkül olasz területen tartózkodtak. Az olasz társadalombiztosítási intézet (Inps) és az olasz statisztikai hivatal (Istat) kedden közölt számításai szerint az alapjövedelem ennél valamivel kevesebb, mintegy 1,2 millió olasz családot segíthet, ami 2,7 millió embert jelent. Kalkulációik szerint az alapjövedelmi kérelmek több mint felét Olaszország déli régióiban nyújtják majd be. A kérelmezők 55 százaléka egyedülálló lesz, 26 százalékuk háztartásbeli nő. Az alapjövedelem átlagosan valamivel több mint évi 5 ezer euróval (közel 1,6 millió forint) segíti majd az ebben részesülőket: kérelmezhetik a 16 év feletti munkanélküliek és a létminimum alatt élő nyugdíjasok is. Mindez az olasz költségvetés számára évi 8,5 milliárd euró (2700 milliárd forint) kiadást jelent.

Az alapjövedelem 18 hónapig jár az erre jogosultnak.

Feltétele az, hogy a támogatott személy munkát keressen és találjon a körzeti munkaközvetítő hivatalokon keresztül: az első évben az első munkaajánlatot a lakóhelye körüli 100 kilométeres körzetben ajánlják fel neki, ha ezt nem fogadja el, a második munkalehetőség 250 kilométeres körzetet érint, a harmadik pedig Olaszország bármelyik más részére vonatkozhat.

Az utolsó félévben az első állásajánlat már 250 kilométeres körzetre vonatkozik, a második egész Olaszországra. A Confindustria olasz gyáriparos szövetség szerint az alapjövedelem „eltántorítja” a munkakereséstől az olaszokat. A CGIL, UIL és CISL szakszervezeti föderációk úgy látják, az alapjövedelem „szegények közötti háborút” indít el.  • Hírek
  • Személyi kölcsön