A győri sztrájk miatt több mint 10 ezer autó nem készült el az Audinál

2019.02.05. 07:36 Módosítva: 2019.02.05. 07:44

Több mint tízezer autó nem készült el az Audi ingolstadti gyárában a győri sztrájk miatt, közölte a Világgazdaság kérésére a német konszern kommunikációs vezetője. Joachim Cordshagen a lapnak nem akarta összegszerűsíteni a veszteséget. Azt mondta: hétfő óta az ingolstadti és a neckarsulmi üzemekben is az eredeti menetrendben folyik a munka.

A gyártás azért akadt el, mert a múlt hét szerdáig összesen hét napon át tartó győri munkabeszüntetés miatt egyáltalán nem érkeztek motorok Ingolstadtba, a készletek pedig elfogytak. A több mint tízezer darab, szalagon maradt autó alig három nap alatt torlódott össze.

A 2017-es adatok szerint Ingolstadtban egy év alatt 540 ezer autó készült el az Audi üzemében, ami naponta átlagosan 2400-at jelent. A tízezres hiány így nagyjából 2 százalékos mínuszt jelent a termelésben. A győri leállás hatással volt a pozsonyi Volkswagen-üzemre és a lipcsei Porsche-kombinátra is.  

A rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legnagyobb sztrájkját zárták le az Audinál a múlt héten. A dolgozók csaknem az összes követelésüket elérték. Bár az Audi nagyon sokáig kitartott saját ajánlata mellett, végül belementek a 18 százalékos béremelésbe. A szakszervezet egy pontban engedett az eredeti követeléseiből: az általuk követelt 787 ezres cafeteria helyett csak 400 ezret ajánlott az Audi, és ez az összeg marad jövőre is (eddig 620 ezer forint volt a cafeteria, tehát a béremelés részben ennek a csökkentéséből valósul meg).