Elemér
0 °C
10 °C

Orbánék ügyvédje napi 673 ezret keresett tavaly

2019.02.06. 13:28 Módosítva: 2019.02.06. 13:54

Az Mfor.hu a vagyonnyilatkozatok alapján elkészítette a képviselők fizetési toplistáját, amibe belevették az országgyűlési szerepvállalásukért kapott jövedelmükön felül, egyéb tisztségeikkel szerzett pénzt is. 

A rangsor élére Gyurcsány Ferenc került, akinek 1,7 millió forintos frakcióvezetői fizetése mellett családi cégéből, az Altus Kft.-ből is származik jövedelme, méghozzá sok: a tavalyi évben szerzett összes jövedelme havi szintre átszámolva 26,6 millió forint volt. Második helyen az Orbán család ügyvédje, a fideszes Bajkai István áll, aki 14,8 milliót keresett egy átlagos hónapban, munkanapokra vetítve ez 673,4 ezer forint nettót jelent.

A dobogó harmadik fokára a szintén fideszes Seszták Miklós került. Ő képviselősége mellett a külügyminisztériumnak is dolgozik kormánybiztosként, illetve kapott egy 6,6 milliós egyszeri juttatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. De a legtöbb pénzt, 56 millió forintot nem innen, hanem ügyvédi irodájából szerezte tavaly, mindenestül havi jövedelme átlag 7,1 milliót tett ki. Mögötte nem sokkal Rogán Antal áll havi 6,2 millió forinttal, aki hírhedt találmánya révén gazdagodik. Orbán Viktor csak összesen 2,4 millió forintot kap egy hónapban képviselői és miniszterelnöki fizetés formájában.

A legszokatlanabb dologra Selmeczi Gabriella vagyonnyilatkozatában bukkant a portál, ő havi bruttó 80 ezer forintot kap valamiért, a forrást azonban nem tüntetett fel a papíron. 

A toplistában az Mfor.hu számítása szerint Gyurcsány kivételével az első 38 helyen csak kormánypárti képviselőket találni. A 199 honatya kevesebb mint felének van más jövedelemforrása a képviselői fizetése mellett, mindössze 82 személy vagyonnyilatkozatában szerepelt erre utaló információ. A legtipikusabb az egyéb kormányzati tisztségekből származó jövedelmek mellett az ingatlan vagy föld bérbeadásából eredő jövedelem, az oktatói, óraadói tevékenységért kapott juttatás, illetve néhányan családi gazdálkodóként vagy őstermelőként tesznek szert jövedelemre.