Géza
1 °C
16 °C

Mennyit lehet keresni kukásautó-vezetéssel vagy reklámszövegírással?

penztarca
2019.02.06. 06:41

Itt az ötödik Nettólottó, hús-vér magyarok fizetéséről szóló tippjátékunk. A kvízben a 2018 decemberében az Indexen megfuttatott kérdőívre kapott több tízezer válaszból szemezgetünk, hogy konkrét emberek példáján keresztül mutassuk be, milyen munkakörökben mennyit pénzt lehet hazavinni ma Magyarországon a tapasztalat és a földrajzi elhelyezkedés függvényében.

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.

 

A sorozatot eredetileg nem arra szántuk, hogy statisztikai elemzésnek vessük alá (a keretes részben elolvashatja, miért), ám mivel rengeteg adatot kaptunk, végül mégis tehettünk néhány általánosabb megállapítást, az ezekről szóló cikket itt olvashatja el

Most pedig jöhetnek a tippek.

Ha nem volt elég ennyi, az előző részeket itt találja:

– Nettólottó 1

– Nettólottó 2

– Nettólottó 3

Nettólottó 4

A következő héten megnézzük, mennyit keres egy újságíró, egy raktáros vagy egy színész.