Soha olyan kevés üres hely nem maradt még repülőkön, mint 2018-ban

2019.02.07. 19:43

A 2017-es évhez képest tavaly némileg csökkent a légi utasforgalom bővülési üteme, de a járatok kihasználtsága rekordszintre nőtt, olvasható a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közleményében.

Az adatok szerint az értékesített utaskilométerben mért teljesítmény 6,5 százalékkal haladta meg a 2017-es szintet, szemben az egy évvel korábbi növekedési ütemmel, amikor 8 százalékkal bővült a szektor.

Az IATA azonban optimizmusának adott hangot, mivel a járatok kihasználtsága rekord szintre, 81,9 százalékra emelkedett. A legjobban Észak-Amerikában töltötték a járatokat (82,5 százalék), Európában az átlagos kihasználtság 81 százalék volt.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója az adatokat kommentálva azt mondta, 2019-re is hasonló mértékű növekedést várnak. A brexit folyamata és az Egyesült Államok, illetve Kína közötti kereskedelmi viszony megromlása azonban jelentős bizonytalanságokat hordoz.

A szervezet az éves áruforgalomban tavaly 3,5 százalékos növekedést mutatott ki, míg 2017-ben 9,7 százalékos növekedést produkált a szektor. Ezért Alexandre de Juniac azt javasolta, hogy a légi árufuvarozók koncentráljanak azokra a területekre, amelyekben jók: így az e-kereskedelemre, illetve az idő- és hőmérséklet-kritikus szállítmányok célba juttatására, írja az MTI.  • Tippek
  • Hírek