Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

30 milliós bírsággal sújtott az MNB két céget részvényekkel kavarásért

2019.02.08. 11:57

Az MNB összesen 30 millió forint bírságot szabott ki két cégre, amelyek az általuk alapított GAUDIUM Invest Zrt. zárt körben kibocsátott részvényeit jogsértő módon ajánlották fel nyilvános értékesítésre – derül ki a jegybank pénteki közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a kecskeméti székhelyű GAUDIUM Invest Zrt., valamint az eljárás közben felszámolás alá került CROWN TRADE Kft. és a DPD Trade Kft. társaságok végeztek-e engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet. Azt is megnézte a jegybank, hogy a GAUDIUM részvények felajánlása nyilvános értékesítésre megfelelt-e a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezéseinek.

Az MNB már a vizsgálat megindításakor megállapította, hogy a CROWN TRADE Kft. „f. a.” és a DPD Trade Kft. társaságok – a cégformájukra tekintettel – nem minősülhetnek nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, így nem is voltak jogosultak az értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására.

A jegybanki eljárás feltárta, hogy a két társaság a GAUDIUM Invest Zrt. zárt körben kibocsátott törzsrészvényeire vonatkozóan nyilvános értékesítési ajánlatokat tett közzé, és ennek eredményeként több személy szerzett meg a GAUDIUM Invest Zrt. által korábban zárt körben kibocsátott részvényeket. A részvényvásárlások során a befektetők – a valós névérték töredékének megfelelő – előleg megfizetését követően tulajdonosként rendelkezhettek a GAUDIUM részvényekkel, így többek között azokat névértéken tudták felhasználni önerő igazolásaként vagy fedezetként különböző ügyletekhez, pályázatokhoz.

A társaságok a fentieken túl az alapvető befektetővédelmi előírásokat is figyelmen kívül hagyták, a nyilvános értékesítési felajánlási folyamat kezdetén nem készítettek kibocsátási tájékoztatót és hirdetményt, továbbá befektetési szolgáltatót sem vettek igénybe a forgalmazáshoz.

Mindezek nyomán az MNB pénteki határozataiban a CROWN TRADE Kft. „f. a.”-t 19 millió forint, a DPD Trade Kft.-t pedig 11 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta. Az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy a jogsértő tevékenység több éven keresztül, huzamosabb ideig állt fent. A jegybank engedély nélküli pénzügyi vagy befektetési szolgáltatási tevékenység végzését a társaságok vonatkozásában nem tárt fel.

A GAUDIUM Invest Zrt. esetében a jegybank a piacfelügyeleti eljárást intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette, de a társaság törvénysértő működése miatt az illetékes cégbíróságnál törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. Az MNB eljárása során beszerzett adatok alapján a jegybank költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.