Közel egy éven át vittek ki aranyat a törökök Venezuelából

2019.02.08. 15:55

Két hónappal azután, hogy még 2017-ben Nicolas Maduro Venezuela elnöke meglátogatta Recep Tayyip Erdogan török elnököt Ankarában, egy Sardes nevű rejtélyes török vállalat tűnt fel a semmiből, írta a BloombergA cég 2018 januárjában kezdte meg a működését, amikor 41 millió dollár (11,5 milliárd forint) értékben importáltak aranyat Venezuelából Törökországba, az elmúlt 50 évben nem volt példa hasonló tranzakcióra a két ország között. 

A következő hónapban már több mint kétszer annyi, 100 millió dollár értékű aranyat vittek ki Venezuelából. Novemberig bezárólag, amikor Donald Trump elrendelte, hogy szankciót vezessenek be a venezuelai aranyexportra, a Sardes már 900 millió dollárnyi (252 milliárd forint) aranyat csempészett ki az országból. 

Nem ez az első alkalom, hogy Törökország segített megkerülni országoknak az USA szankcióit, a kis-ázsiai ország gyakran teszteli az Egyesült Államok és a NATO tagok türelmét. Bár Törökország hagyományosan az Egyesült Államok egyik legnagyobb szövetségesének számít a régióban, az utóbbi időben Ankara elkezdett nyitni Oroszország, Kína, Irán és Venezuela felé. A Sardes aranyexportjának vége lett a novemberi szankciókkal, és a cég vezetősége nem nyilatkozik.

Erdogan decemberben Caracasba utazott, hogy bemutassa Ahmet Ahlatcit, Törökország egyik legnagyobb aranyfeldolgozójának vezetőségi tagját Madurónak. Ezt követően Maduro egyik közeli szövetségese Tareck El Aissami utazott Törökországba, hogy megnézzen egy aranyfeldolgozó-üzemet Corum városában. A török kormányzati média arról számolt be, hogy a corumi üzem fogja feldolgozni a venezuelai aranyat. Az együttműködésre végül nem került sor az USA szankciói miatt, de meg nem nevezett források szerint tárgyaltak a feldolgozó technológia Venezuelába telepítéséről.

Az aranynak egyébként  fontos szerepe van az iráni pénz tisztára mosásában is, ugyanis Törökország minden évben több milliárd dollár értékben vásárol olajat Irántól, azonban a nemzetközi szankciók miatt Irán nem jut könnyen a pénzéhez, ennek a kijátszásában segít az arany.