Hódmezővásárhelyen is cserélni kell az Elios-lámpákat

2019.02.11. 11:05

Hódmezővásárhelyen is ki kell cserélni az Elios-lámpákat – írja a Hvg.hu.

Hódmezővásárhely volt az első város, ahol Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt. közbeszerzési tendert nyert a városi lámpák lecserélésére. Múlt hét csütörtökön Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter bejelentette, a beérkező lakossági bejelentések miatt, miszerint az új lámpák nem adnak elég fényt, a város valószínűleg saját költségre lecseréli azokat.

Az Elios Zrt.-t az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálta, de később – eredmény nélkül – lezárta az ügyet. Korábban Vácott és Szombathelyen is kell kellett cserélni az Elios utcai LED-lámpáit.

Korábban megírtuk, hogy nem csökkentek érdemben a villanyszámlák Siófokon, sem Hódmezővásárhelyen attól, hogy a települések az Elios LED-lámpáival korszerűsítették a közvilágítást.

Siófokon a város 6900 lámpája közül 4600-at újítottak fel 2012 és 2015 között több lépésben. A város 2012-ben – amikor még december végéig a régi lámpák világítottak – 101,8 millió forintot költött a közterületi fényforrások villanyszámlájára. 2017-ben pedig 66,1 milliót. Ez 35 százalékos csökkenés, csakhogy ugyanebben az időszakban az áram ára 38 százalékkal esett vissza.