Jávor Benedek: A magyar kormány lemond az Elios-projektekért járó EU-s pénzről

2019.02.12. 16:37 Módosítva: 2019.02.12. 17:08

"Több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről." - írja blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. A politikus úgy fogalmaz

Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.

Ahogy arról korábban már részletesen írtunk, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF aggályosnak találta azokat a közbeszerzéseket, amelyeken keresztül az Orbán Viktor későbbi veje, Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Zrt. elnyert egy sok közvilágítási beruházást az országban. A magyar kormány nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az OLAF jelentését, de annak sok részlete kiszivárgott, akkor pedig arról írt a sajtó, hogy ez alapján az Európai Bizottság dönthet úgy, hogy nem fizeti ki a Magyarországnak a projektekért járó 13 milliárd forintot. A magyar hatóságok nyomoztak az OLAF jelentés alapján, de bűncselekmény hiányában ezt tavaly novemberben megszüntették.

Ahogy Jávor emlékeztet, az uniós projektek finanszírozása úgy működik, hogy a magyar kormány előre megfinanszírozza azokat a nyerteseknek, jelen esetben az Eliosnak, majd benyújtja a számlát az Európai Bizottságnak. A 2007-2013-as finanszírozási periódus utolsó számláit most zárják le, az Elios projektjeinek számláit viszont még mindig nem hagyta jóvá a bizottság.

Jávor pedig azt állítja, több forrásból is úgy tudja, a kormánynak nem sikerült meggyőzni a bizottságot, hogy az OLAF jelentés állításai megalapozatlanok, ezért kivette a számlacsomagból az Elios számláit. Az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások még nem zárultak le, erre a következő hetekben, hünapokban kerül majd sok, ezért Jávor az Index.hu kérdésére azt mondta, hogy az elvi lehetősége meg van annak, hogy a kormány visszategye az Elios-os számlákat a csomagba, de jelen állás szerint úgy néz ki, hogy azt más számlákkal helyettesíti majd, vagyis az Elios projektjeit a magyar költségvetés finanszírozta. 

Az ügyben kerestük a Miniszterelnökséget, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Az egész Elios-ügy elég bonyolult sztori, de játékfigurák segítségével összefoglaltuk és világosan elmagyaráztuk az egészet:

Bonyolult az egész OLAF-Elios-Tiborcz-ügy? Most elmagyarázzuk!