Teljes reménytelenségbe süllyedt Michael Jackson szülővárosa

GettyImages-708621
2019.02.12. 23:35
Gary, az elnéptelenedett Indiana állambeli acélváros Donald Trump kereskedelmi háborújától remélte reneszánszát. Mára elveszett a hit.

1901-ben a XX. század elejének legnagyobb vállalati tranzakciója keretében megszüntették a Carnegie acélgyárat. Így jött létre a ma is működő amerikai acélóriás, az US Steel. A három alapító külön-külön is neves üzletember volt, John Pierpont Morgan nevét a JP Morgan bank őrzi, William Henry Moore a Bankers Trust alapítója lett később, de harmadik társuk, Elbert Henry Gary sem volt szerény ember, ő rögtön egy várost nevezett el magáról.

1906 - épül a gyár

Azt a települést hívták így, amelyet 1906-ban kifejezetten egy acélgyár köré építettek. Az Indiana állambeli Gary fénykorában 175 ezer lakossal, 45 ezer acélgyári munkással prosperáló településként működött. 1958-ban itt született az egyik acélgyári munkás, egy Joseph jackson nevű darukezelő fiaként, Michael jackson, a szupersztár. Sok jó emlék nem fűzhette a városhoz, hiszen kegyetlen apja testileg, lelkileg is sokat bántalmazta a 9 gyermekét.

Kína győzte le

Gary az 1970-es években gyors ütemben kezdett el pusztulni, az acélipar Ázsiába települt át, az elbocsátási hullámot kilátástalanság, drog és bűnözés követte az egyre kisebb városban.

Hosszú évtizedek slampossága után aztán tavaly végre felcsillant a remény, Donald Trump amerikai elnök az acélimportra vámot vetett ki,  és felmerült, hogy az US Steel 750 millió dolláros beruházással életet lehel a Gary Works nevű városi acélcégbe - írja cikkében a Reuters.

Maga a város is 47 millió dolláros adókedvezménnyel segített volna, de mára eldőlt, hogy az egészből nem lesz semmi, amit sokan annak a bizonyítékaként kezelnek, hogy a kereskedelmi háború teljesen eredménytelen.

Látszateredmények

Bár a hivatalos statisztikák szerint az amerikai acéliparban egy év alatt ezer fővel, 83 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma, de Gary a még megtartott közel 4000 acélipari munkahelyét így is csak a jelentős szubvenciók miatt tudja fenntartani, pedig még ez is csak tizede az egykori állománynak.

Csalódtak

A városban nagy a csalódottság, hiszen amúgy az US Steel  2018-as nyeresége 1,12 milliárd dollárra emelkedett, a megelőző évhez képest megháromszorozódott, ám a cég egyáltalán nem fejlesztett ebből, hanem inkább a saját részvények visszavásárlására költött el 300 millió dollárt.

Garyn tehát nem segített Trump háborúja. Az acélváros lakásainak a 20 százaléka üres, míg az irodák 50 százaléka kiadatlan, ugyanakkor a városka az egész Egyesült Államokat tekintve az egyik legrosszabb gyilkossági statisztikával rendelkezik.

(Borítókép: Michael Jackson. Fotó: Vince Bucci / Getty Images)