Tényleg lemond az Elios-pénzekről a kormány

2019.02.13. 09:25
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tényleg lemond az Elios-pénzekről a kormány

De állításuk szerint ez bevett dolog, szó sincs arról, hogy köze lenne az OLAF-jelentéshez.

1881 · Feb 13, 2019 09:25am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Jávor Benedek hétfőn Facebook-bejegyzésben azt állította, hogy a kormány kiveszi az unió felé leadandó számlacsomagból az Elios által megvalósított projektek számláit, ezzel gyakorlatilag lemond arról, hogy az EU kifizesse a projektek költségeit. Az Elios beruházásai kapcsán az EU csalás elleni hivatala, az OLAF korábban jelezte, hogy felmerül a visszaélés és korrupció gyanúja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hvg.hu kérdésére azt mondta, teljesen bevett gyakorlat, hogy egy ország több projektet finanszíroz meg előre, mint amennyit az unió támogat, mivel mindig vannak olyan projektek, amiket az Európai Bizottság vitat. Tehát állításuk szerint nincs semmi meglepő abba, hogy végül nem adnak le számlát az unió felé.

Ezzel gyakorlatilag elismerik azt, amit Jávor Benedek mondott, hogy tényleg nem kerülnek leadásra az Elios-számlák.

„110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között” – írta a minisztérium. Az ITM azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség nem állapított meg bűncselekményt az Elios-ügyben, valamint, hogy a projektek megvalósultak. A minisztérium megtoldotta még a válaszát az elmaradhatatlan bevándorláspárti-ellenzékezéssel, szerintük ugyanis csak kampányeszköz, hogy ismét előkerült az Elios.