Teréz
1 °C
14 °C

22 ezer informatikus hiányzik az országból

2019.02.13. 13:30
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
22 ezer informatikus hiányzik az országból

Hiába nőnek a bérek még mindig kevés a szakember.

1120 · Feb 13, 2019 01:30pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

10-12 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset a 2018-as év folyamán, szellemi munkák esetén pedig akár 15 százalék is lehet ez a szám derül ki a Hays Hungary friss bérfelmérésből. A feldolgozóiparban azonban a betöltetlen állások száma egy év alatt ennek ellenére is 27 százalékkal emelkedett, így most az összes betöltetlen állás harmada innen kerül ki az országban.

Az informatikai szektor továbbra is jelentős  munkaerőhiánnyal küzd, itt körülbelül 22 ezer betöltetlen pozíció van az országban. Egyre több ember képzi át magát, hogy az informatikában dolgozhasson, olyanok is, akik előtte egészen más területen voltak, mivel az IT-ben egy kezdő fizetés elérheti a bruttó félmillió forintot is. Az informatika mellett a mérnöki és gyártási területeken is kevés az ember, miközben várhatóan 15 ezer új munkahely fog létrejönni az új beruházásoknak köszönhetően. 

Az építőiparban problémát jelent, hogy külföldön előszeretettel alkalmaznak magyar szakembereket, így itthon egyre nehezebb megfelelő képesítésű kivitelező csapatokat találni. Hatalmas igény mutatkozik a tervezés, műszaki előkészítés, kivitelézés területeken, illetve az ingatlanfejlesztő szakemberek között.