Bárki által kihasználható kiskaput talált a repjegy-árazásban, szétpereli őt a Lufthansa

2019.02.14. 13:29

Beperelt a Lufthansa egy embert, aki egy kiskaput használt ki a légitársaság árazásában, írja a Vox. A per lényege, hogy az utas foglalt egy jegyet Seattle-ből Oslóba, Frankfurti átszállással, majd Frankfurtból nem Oslóba ment tovább, hanem Berlinbe. Csak közben elkövette azt a hibát, hogy a Frankfurt-Berlin útját is a Lufthansánál foglalta le, így lebukott.

Az utas azt a kiskaput használta ki, hogy az ilyen átszállásos utak sok esetben sokkal olcsóbbak, mint a direktek, így valószínűleg olcsóbban jött ki a Seattle-Berlin útja, mint bármilyen más módon. A Lufthansa 2112 eurót követel rajta, azt állítva, hogy megszegte a légitársaság szabályzatát. 

Az átszállásos utak sokszor azért olcsóbbak, mert a repülőjegyek ára rugalmasan igazodik a kereslethez: amin többen akarnak repülni (például a sokkal kényelmesebb direkt járatokon), ott a légitársaság felemeli az árakat, írja a Vox. Másrészt egyes városok, például Frankfurt csomópontként is tudnak működni, odareptet a cég egy gépet, tele olyan utassal, akik aztán sokfelé mennek tovább. 

És hogy miért baj, ha valaki így kijátssza a rendszert? A légitársaság szemszögéből azért, mert az üresen hagyott Frankfurt-Osló ülést például eladhatta volna másnak, aztán meg az út második szakaszánál megzavarja a rendszert azzal, hogy eltűnik, nem csekkol be. És az árakat is felveri azzal, hogy hamis keresletet mutat. 

A Vox azt írja, nem ez az első ilyen per, 2014-ben a United Airlines egy jegyfoglaló website-ot, az Orbitzot perelte be ezért 75000 dollárra. Végül a pert technikai okokból szüntették meg, mivel nem a weboldal tulajdonosának lakóhelyének vagy munkahelyének városában adták be a keresetet.

A Lufthansa-pert decemberben egyszer már ejtette a bíróság, de a légitársaság fellebbezett, így továbbmegy az ügy.