Ügyészség: Nem is veszett el Jávor Benedek Elios-ügyben tett feljelentése

2019.02.14. 10:20
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ügyészség: Nem is veszett el Jávor Benedek Elios-ügyben tett feljelentése

Megkapták a feljelentést, de nem tudtak vele foglalkozni, amit kétszer is megüzentek a képviselőnek.

15365 · Feb 14, 2019 10:20am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Tagadja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy elveszett volna Jávor Benedek Elios-ügyben tett feljelentése. A csütörtök délután kiadott közleményben az áll, eljutott az ügyészségre a feljelentés, viszont mivel Szigetvári Viktor már tett egy feljelentést "ugyanezen bűncselekmény miatt"  - amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség 2018. február 19-án kelt határozatával elutasított - Jávor feljelentése pedig új adatot vagy bizonyítékot nem tartalmazott, ezért annak érdemi elbírálására nem kerülhetett sor.

Ezt meg is írták Jávor budapesti irodájának a címére, de "az ügyészség küldeménye a kétszeri – 2018. augusztus 21-én és 2018. augusztus 28-án történő – kézbesítés megkísérlését követően, 2018. szeptember 05-én 'nem kereste' jelzéssel érkezett vissza a Központi Nyomozó Főügyészségre." Ezután "2019. február 01-én  Jávor Benedek telefaxon küldött beadványában érdeklődött feljelentésének elbírálásáról", február 6-án pedig az ügyészség újra küldött egy tájékoztatást, ezúttal a képviselő brüsszeli címére. 

Csütörtök délelőtt a Népszava információira hivatkozva írtuk, hogy nem találja az ügyészség Jávor Benedek feljelentését, amelyet még tavaly tett az Elios Zrt. uniós pályázatainak ügyében bűnpártolás és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A Párbeszéd EP-képviselője ismeretlen tettes ellen tett följelentést, mert szerinte gyanús, hogy a közvilágítási pályázatokat kiíró önkormányzatok és az uniós pályázatokat menedzselő Miniszterelnökség részéről bűnpártolás vagy hivatali visszaélés történt, vagyis segítettek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégnek megnyerni a pályázatokat. 

A lap azt írta, az ORFK ezt 2018 augusztusában továbbította a Központi Nyomozó Főügyészségnek, itt viszont, úgy tűnik, eltűnt. Jávor az elmúlt napokban érdeklődött a hatóságnál, hogy mi ezzel a helyzet, de

sem a feljelentő neve, sem az Elios neve, sem az ügyfélszám alapján nem találni a feljelentést. 

Jávor Benedek a héten nyilvánosságra hozta, hogy a magyar kormány nem adja le az Európai Bizottságnak az Elios Zrt. 13 milliárd forintnyi beruházásainak számláit, amelyeket az EU csalás elleni hivatala, az OLAF korábban jelentésében erősen problémásnak talált. A képviselő szerint "ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt." 

Később a kormány megerősítette, hogy tényleg kiveszi az unió felé leadandó számlacsomagból az Elios által megvalósított projektek számláit, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint ez teljesen bevett szokás, ebben semmi meglepő nincs.

Az Elios pályázatainak részleteiről ebben a cikkben olvashat bővebben, vagy megnézheti, ahogy megpróbáljuk elmutogatni ezt a bonyolult ügyet.

Bonyolult az egész OLAF-Elios-Tiborcz-ügy? Most elmagyarázzuk!


  • Hírek
  • Hírek