4,8 százalékkal nőtt tavaly a GDP

DKRCS20170523017
2019.02.14. 09:00 Módosítva: 2019.02.14. 09:27

Magyarország bruttó hazai terméke a tavalyi negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal, a nyers adatok szerint 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a KSH csütörtök reggel. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. 

2018-ban – a kiigazítás nélküli adatok alapján – a GDP 4,8 százakkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly a harmadik negyedévben a KSH második becslése szerint éves alapon 5,2 százalékkal nőtt a GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint, ami még magasabb is, mint amit az első becslés alapján közölt a statisztikai hivatal.

Az ábrán látszik, hogy negyedéves alapon legutoljára 2004-ben volt ezt megközelítő növekedési tempó (akkor az első és a harmadik negyedévben is öt százalékot nőtt a nemzeti össztermék).

Tavaly a harmadik negyedévi növekedéséhez a szolgáltatások 2,2, az építőipar 1,1, az ipar 0,6 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem és a turizmus járult hozzá leginkább a növekedéshez. A negyedik negyedéves adat kihirdetése előtt a legfőbb kérdés az volt, hogy a GDP-t leginkább húzó területek növekedése mennyit lassul, ugyanis habár ezek az iparágak nagy részt hasítottak ki a teljes növekedésből, trendszerűen a második és a harmadik negyedév között csak az építőipar teljesítménye javult éves bázison, a feldolgozóipar és a szolgáltatóipar növekedése már lassult. A részletes iparági bontást a KSH csak a második becsléssel együtt fogja közölni.

A Portfolionak nyilatkozó gazdasági elemzők 4,5 százalékos növekedést vártak a harmadik negyedében, 2018 egészére vonatkozóan pedig 4,7 százalék volt az elemzői konszenzus.

(Borítókép: szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI.)