Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Két ipari üzem nyílt a Vajdaságban, amire a magyar kormány adott pénzt

2019.02.14. 16:03

Két ipari gyártó üzemet adtak át két vajdasági magyarlakta településen csütörtökön a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásával, ezzel 65 új munkahely létesült Adán és Topolyán - írja az MTI.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára  szerint eddig mintegy 80 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Vajdaságban a magyar állam támogatásával.

Adán egy iskolatáskák gyártásával foglalkozó vállalat bővítését támogatta a magyar kormány. A családi vállalkozást 1965-ben alapították, és mára Európa vezető ergonómiai iskolatáska-gyártójává vált. A támogatásnak köszönhetően 25 új munkahelyet hoztak létre a vállalt húsz helyett. Topolyán pedig egy bútorgyárat fejlesztettek egymilliárd forintból, 40 új munkahelyet hozva létre. 

Magyar Levente hangsúlyozta: "amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van, odafigyelünk a Vajdaságra, a vajdasági magyar közösséget minden eszközzel támogatjuk, és építjük tovább a szerb-magyar barátságot".

A magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt.