Házi pálinkafőzés: furcsák a NAV-nak lejelentett adatok

D  VG20100927007
2019.02.19. 12:24

Életszerűtlennek tartja a Pálinka Nemzeti Tanács, hogy a NAV adatai alapján a közel húszezer nyilvántartott lepárlókészülékből 2018-ban csak hétezret használtak. Valamint azt is furcsállják, hogy a bejelentések szerint 115 ezer liter magánfőzött párlat készült, tehát készülékenként átlagosan 16 liter. 

Bár a közleményben nem mondják ki, azt lehet sejteni, hogy azért ilyen alacsony a főzők kihasználtsága, mivel sokan nem jelentik be tevékenységet, hogy ne kelljen árjegyet váltaniuk a NAV-tól.

 

A párlat adójegy egy olyan sorszámozott igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt, egyúttal igazolja egy liter után a hétszáz forint jövedéki adó megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét.

Csak egyharmada van használatban a magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezéseknek a NAV 2018-as adatai alapján: az országban összesen 23 662 ilyen készüléket tart számon az adóhatóság, a kiadott párlatadójegyek számából azonban az látszik, hogy maximum 6 918 berendezést használtak a tulajdonosok, írják a közleményükben.

A Pálinka Nemzeti Tanács nem tartja életszerűnek a fent említett adatokat, amelyek a Tanács véleménye szerint aggodalomra adnak okot a pálinkás szakmában. Az utóbbi évek baleseteit is figyelembe véve minden magáncélú lepárlóberendezés tulajdonosát fokozott óvatosságra intik, és javasolják, hogy a főzőberendezések vásárlása, illetve a párlatok elkészítése előtt mindenki tájékozódjon a magánfőzéssel kapcsolatos jogszabályokról és a jó gyártási gyakorlatról.

2015 óta összesen 28 lepárlókészüléket foglalt le az adóhatóság magánfőzőktől, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén (7), Bács-Kiskun (6) és Jász-Nagykun-Szolnok (5) megyékben. Illegális berendezést találtak még Veszprém (3), Pest (2), Tolna (2), Csongrád (1), és Nógrád (1) megyékben, ill. Budapesten (1).

Borítókép: Pálinka készül egy lepárló berendezéssel MTI Fotó: Varga György