Új bizottsággal reagált a kormány a januári nyugdíjbotrányra

2019.02.20. 13:06

Utalási bizottságot hoztak létre a Magyar Államkincstárban, „amelynek feladata minden héten áttekinteni, monitorozni a várható kiutalásokat a társadalombiztosítási és bérszámfejtési oldalon” - ezt reagálta a Pénzügyminisztérium Mesterházy Attila képviselő írásbeli kérdésére. 

Ahogy arról a Népszava írt, a szocialista képviselő többek között azt akarta megtudni, hogy hogyan lehet, hogy hogy lehet, hogy a januári nyugdíjbotrány után - vagyis amikor a nyugdíjasok nagy részének nem sikerült időben folyósítani a nyugdíját -  csak a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazgatóhelyettesének felelősségét lehetett megállapítani, hogy milyen technikai hiba miatt hiúsult meg a folyósítás és hogy milyen lépéseket tettek azért, hogy a folyósítás előzetes és utólagos kontrollját megerősítsék. 

A Pénzügyminisztérium válaszából az utalási bizottság létrehozásán kívül nem derült ki sok minden, például az sem, hogy mi okozta a technikai fennakadást. Tállai András államtitkár viszont azt írta, hogy olyan informatikai fejlesztések lesznek a nyugdíjfolyósítónál, amelyek minden felmerülő problémát megoldanak.