Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Pénzmosással gyanúsítják az egyik legnagyobb svéd bankot

2019.02.20. 18:17

Több mint 12 százalékkal zuhant az egyik legnagyobb svéd bank, a Swedbank árfolyama a stockholmi tőzsdén szerdán, miután a pénzintézet a gyanúsítottja lett egy komoly pénzmosási ügynek  – írja az MTI.

Az SVT svéd televíziós csatorna a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy a Swedbank is részese lehetett annak a nyolc éven át tartó több milliárd eurós pénzmosási ügynek, amelynek eddigi gyanúsítottja a dán Danske Bank volt. Az SVT állítása szerint a Swedbanknál mintegy 4 milliárd eurónak megfelelő összeget mostak tisztára Észtországban működő leánycégén keresztül.

Az ügy még tavaly kezdődött, amikor a Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán, 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurónyi, Oroszországból és más volt szovjet államokból származó pénzt moshattak tisztára az észtországi leányvállalatukon keresztül.

A svéd bank most úgy került a képbe, hogy az SVT által megszerzett dokumentumok szerint a Danske Bank észtországi fiókján átfolyó mintegy 200 milliárd euróból csaknem 4 milliárdnyi a Swedbank észtországi leánycégétől lett elutalva.

Az ügyben megszólalt az észt pénzügyi felügyelet is, ők azt közölték, hogy

nem rendelkeznek arra utaló bizonyítékkal, hogy a Swedbank részt vett a Danske Bank gyanús ügyleteiben.

Az észt szakhatóság közleményében azt írta, hogy vizsgálják az ügyet, más bankokhoz hasonlóan a Danske Bank sem működhetett a pénzügyi rendszerben mindenkitől elkülönülve. A közlemény szerint az természetes, hogy érkeztek utalások az egyik banknál vezetett számlákról a másikra vezetett számlákra. Mindez nem jelenti automatikusan, hogy a Swedbank részt vett volna törvénytelen ügyletekben.

Az mindenesetre biztos, hogy a gyanú árnyéka sem tett jót a svéd pénzpiacnak: röviddel 17 óra előtt a Swedbank árfolyama 12,8 százalék mínuszban állt a stockholmi értéktőzsdén, ráadásul a többi vezető svéd bank árfolyama is csökkent. A SEB részvénye például 3,59 százalékos, a Nordea Banké pedig 1,60 százalékos gyengülést jelzett.