Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

3,5 millió eurós befektetést kap a Codecool

2019.02.21. 15:10
Több mint egymilliárd forintot fektet két tőkealap-kezelő a Codecool programozó-képzőbe. Két magyar és két lengyel campus mellé ebből újakat nyitna a cég, mert, ahogy Vinnai Balázs társalapító mondja, érdemes szakmányban képezni az informatikusokat, mert becslések szerint 2020-ra 700 ezer programozó is hiányozhat az unióból.

A Codecool 3,5 millió euró (1,12 milliárd forint) tőkebefektetést kap a Portfolion és a Lead Ventures Alapkezelő befektetőktől. Úgy tudjuk, hogy a friss pénz dandárját az utóbbi adja.

De mi az a Codecool? Egy célzott, kifejezetten a munkaerőpiac valós igényeinek megfelelő informatikusokat kinevelő magáncég. A cél pedig az, hogy a 12 + 6 hónapos képzések eddigi Budapesten, Miskolcon, Krakkóban és Varsóban működő campusainak pár száz fős kapacitásait bővítse (például Romániában) és gyorsítsa a cég növekedését.

EdTech

A hazai oktatási célú startupok között ez kiemelkedő méretű beruházásnak számít, igaz elsősorban az Egyesült Államokban és Távol-Keleten, kisebbrészt Nyugat-Európában az education technology investments, vagyis az oktatáshoz kapcsolódó technológiák rendkívül népszerű befektetési célpontok. Már rövid a FinTech-hez hasonló neve is van ennek a műfajnak: ez az EdTech.

2018-ban az EdTech befektetések összértékét Kínában 3,3 milliárd dollárra, az Egyesült Államokban 1,7 milliárd dollárra, míg Nyugat-Európában 700 millió dollárra becsülte a BrightEye Ventures nevű szakcég tanulmánya.

Az ilyen befektetések tartalma sokféle lehet, okostelefonos applikációk, belső képzési programok, távoktatási programok, vagyis elsősorban szoftveres infrastruktúra, de emellett erős a részesedése az iskolák, továbbképző hálózatok, felnőttoktatási franchise-ok, táboroztatások, egyéb megoldások piacának.

Az arany középút

Az olyan „fizikai”, de gyors reakcióidejű magániskolák, mint a Codecool kettős igényt szolgálnak, legyenek klasszikus iskolák, de legyenek rugalmasak is. A hagyományos iskolarendszerek, bizonyos szempontból érthető módon, komolyságukat is megőrzendő, nem tudják az akkreditációk sebességével lekövetni a változó oktatási igényeket, így óhatatlanul nem elég gyorsan reagálnak. Azt alighanem senki nem gondolja, hogy egy egyetemi órán a vállalati szférában, főleg az informatikai vállalatoknál szükséges képességeket és tudást el lehet sajátítani.

De iskola mégis kell! Vagyis a csak netes oktatások nagyon jól hangzanak, de a tapasztalat azért az, hogy valaki használható szakmát kapjon, ahhoz nem lehet megúszni a „bemegyek a suliba, gürizek, számon kérnek, vizsgázok” elemeket.

A Codecool tehát fizikai iskola, de rugalmas.

Van helye a mi fiainknak is a piacon

Az informatika globális húspiacán ráadásul nem is vagyunk rossz árucikk. A szakemberek szerint az angolul jól beszélő (ez persze megúszhatatlan), de nem angolszász, vagy kínai aggyal gondolkodó informatikusok nagyon hasznosak a globális IT-világban.

Térségünkben, így például Oroszországban, Romániában, Magyarországon és Lengyelországban az oktatási alapok még mindig megvannak, hiába a sok elbaltázott Pisa-teszt, létszükséglet volt mindig is, így megvan a józan paraszti ész is. Mindezek miatt elsősorban, a szűk erőforrások kiváltotta problémák megoldásában kifejezetten jók az orosz, a lengyel, illetve a magyar programozók és az informatika nagyon sokszor erről szól, gyors és jó döntést kell hozni, korlátlan eszközök, vagy erőforrások hiányában.

Lesznek álláshelyek

Vinnai Balázs, a Codecool társalapítója szerint a közép-kelet-európai régió országaiban az összeszerelő üzem szerepkör minden bizonnyal tovább fog csökkenni, így a jövő növekedését az fogja meghatározni, hogy mennyire sikeres a régió a digitális transzformációban.

Vinnai szerint uniós szinten 2020-ra 700 ezer főre nőhet az informatikai képzettséget igénylő betöltetlen álláshelyek száma, és Magyarországon is tízezres lehet mérték.

A Codecool képzését eddig 400 diák látogatta, és gyakorlatilag teljes az elhelyezkedési rátájuk, a cégcsoport a pénzügyi számok szerint is dinamikusan növekszik, a 2017-es 1,3 millió után a tavalyi bevétele már 3,2 millió euró volt, idén pedig 5 millió euró a cél.

A Codecoolról korábban ebben a cikkben írtunk részletesebben.