Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Hitelbírálat nélkül lehet felvenni a kormány új gyerekvállalási hitelét

2019.02.21. 14:20

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív nyilvántartásában szereplőkön kívül bárki felveheti a kormány új kamatmentes gyerekvállalási hitelét, aki megfelel a kormány feltételeinek, ugyanis a hitel nem lesz jövedelemhez kötve - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azenpenzem.hu tudósítása szerint csütörtökön.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a lehetőséget az örökbefogadó szülőkre is kiterjesztik, ők legfeljebb néhány százan vannak.

Korábban egy olyan változatot vázolt fel a kormány, ahol csak azok a nők voltak jogosultak a hitelre, akik az első házasságukban élnek, azután viszont kiderült, hogy a  férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük.

A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni. Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést, és elengedik a tőketartozás 30 százalékát.

A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul, és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg.

A 10 millió hitel további részleteit ebben a cikkünkben szedtük össze.